Снимка: Reuters
fallback

Европейската комисия заплаши да начислява наказателни лихви на Италия, ако спре да плаща вноските си към бюджета на ЕС.

Еврокомисарят за бюджета Гюнтер Йотингер предупреди в Twitter, че Брюксел ще начислява лихви за всеки пресрочен ден и че ще предприеме и по-строги наказания срещу Рим.

Италианският вицепремиер Луиджи Ди Майо заплаши, че правителството ще спре да плаща вноските си към бюджета на ЕС, ако Съюзът не реши проблема с презаселването на мигрантите, спасени в Средиземно море. Поводът е продължаващата шести ден криза с италианския кораб "Дичоти", на борда на който има 170 мигранти, спасени в териториалните води на Малта.

Oще по темата

Италия поиска от Еврокомисията да намери държави, които хората да бъдат приети, но засега никоя еврочленка не е пожелала да ги вземе и те продължават да са на борда на кораба, закотвен в Катания, Сицилия. Брюксел посредничи при няколко подобни инцидента през август, но те бяха бързо разрешени, след като някои от старите членки се съгласиха да ги приемат.

Държавите от ЕС внасят всеки месец лептата си към евробюджета, която се равнява на 1/12 от годишната им вноска, уточни говорител на Комисията. Италианската е около 15 млрд годишно. Рим е нетен вносител в бюджета, което означава, че плаща повече, отколкото получава от еврофондовете.

"Ако Италия откаже да внесе своята вноска в европейския бюджет, това ще е за първи път в историята на ЕС. Това ще доведе до лихви за закъснението. А също и до нарушаване на задълженията по Договора на ЕС, което води до възможни по-строги санкции", написа Йотингер.

Държавите членки са длъжни да правят ежемесечни вноски към бюджета на ЕС, които съставляват 80 на сто от размера му. Вноските се определят според големината на националната икономика на всяка страна.

Новото правителство в Рим поиска в началото на лятото промяна в политиката за миграцията, така че граничните държави да не трябва да понасят целия натиск. През юни на срещата на върха италианският премиер Джузепе Конти блокира решенията на европейските лидери, докато те не се съгласиха с италианския план, който предвижда създаването на закрити мигрантски центрове на територията на ЕС и в съседните държави.

Според плана спасените в морето мигранти трябва да се връщат в Африка, където да се отсяват имащите право на закрила и убежище, а останалите да се връщат по родните им страни, без да стъпват на европейска земя. ЕС имаше решение за разселването на миграните от Италия и Гърция по квоти в останалите членки, но програмата изтече, а реформата на миграционната политика е зациклила заради липсата на съгласие за установяване на постоянни квоти.

Освен това Италия иска преразглеждане на мандата на военноморската операция на ЕС “София”, така че тя да не докарва повече на италианските пристанища спасените. Рим заплашва, че ако това не стане, ще се откаже от участие в нея. Италия в момента е координатор на спасителните операции и решава къде да дебаркират корабите с мигранти.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

23

Дидов

преди 5 години

Познавам наши, дето работят там в банки от 15тина години! И, Италия закъсва с лоши кредити! Сигурно няма връзка, освен ако не им гласят ПЛАНЪТ ВИДЕНОВ:0

22

Анонимен

преди 5 години

Любопитно е да се наблюдава, как частният интерес на трафик-мафията деструктивира общия интерес на държавите и членовете на ЕС и го води към разпад... Организираното малцинство е по-силно от неорганизираното мнозинство.

21

Анонимен

преди 5 години

До Анонимен Италия нито по територия, нито по население и 1.5 пъти по-голяма от Британия. И не е почти колкото Германия. И по територия е по-малка, а по население германците са "само" с 22 000 000 повече от италианците. Иначе с останалото съм съгласен - Италия е една просперираща страна с богата култура, която е дала много на света, и в изкуството, там е възникнал Ренесансът, автомобилостроенето, футбола, киното и т. н., но за съжаление прекалено много м ю с ю л м а н и се впиха като кърле

fallback