Пиер Московиси. Снимка: Ройтерс
fallback

Краят на спасителния маратон за Гърция в понеделник можеше да доведе до приключване на кризата в еврозоната - ако не беше Италия, и увеличаващите се опасения, че еврото като валута и еврозоната като механизъм изобщо не са поправени, коментира в свой анализ Wall Street Journal.

Органите на Европейския съюз отчетоха като победа приключването на гръцката финансово-спасителна програма, осемгодишна драма, която предизвика панически по-широко разпространена дългова криза. Икономиката на Гърция започна отново да расте, въпреки че възстановяването е далеч. Противопоставяйки се на много предсказания, Гърция остана в еврозоната благодарение на силната обществена подкрепа за запазването на валутата, дори и на фона на едно от най-дълбоките икономически сътресения в съвремието.

Междувременно френският президент Еманюел Макрон, германският канцлер Ангела Меркел и други лидери на ЕС обсъждат следващите стъпки за укрепване на валутния съюз, като се основават на различни предложения.

Италия обаче показва, че всичко това може и да не е достатъчно.

Подновените пазарни тревоги от миналата седмица по отношение на италианския дълг и новите вербални атаки срещу върхушката на Европа от страна на политиците в Рим предполагат, че призракът на дестабилизиращото бягство на капитали от дадена страна на еврозоната може да се завърне.

Първият тест ще се случи тази есен, когато новото популистко правителство на Италия следва да представи бюджет и да обясни как ще плати за скъпите обещания на избирателите си.

"Аз съм спокоен, колкото дъгата", коментира председателят на парламентарната комисия по бюджета Клаудио Борши на 13 август, когато инвеститорите започнаха разпродажби на италиански облигации. Или Европейската централна банка ще гарантира италианския дълг, "или всичко ще бъде премахнато", каза Борги, европептичен икономически съветник на Матео Салвини, лидерът на италианската крайнодясна партия "Лигата".

Повече по темата вижте в продължението в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

7

Анонимен

преди 5 години

Не е необходимо Италия да се сравнява с Гърция. Едната държава няма нищо общо с другата. Тези сравнения са просто начин да се манипулира общественото мнение на запад, понеже италианците решиха да бъдат независими в политиката си за бежанците, а на някои хора това не им харесва. Сега ще изкарат Италия по - черна от дявола. Доколкото разбрах опасност съществува и във Франция. Това са безхаберие и стиснатост, които обаче явно са общоевропейски проблем. Така че е глупаво да се продължава с това

6

Лицемерие

преди 5 години

Защо Европа се концентрира върху Италия едва тогава, когато на власт дойде правителство, което не е марионетно на САЩ? Дълговете на Италия са трупани с мълчаливото одобрение на ЕС

5

Риторичен въпрос

преди 5 години

А какво мисли Европа за връщането на бежанците? Дойче веле няма ли отношение по темата? А за действията на марионетките в ООН, които заобикалят Съвета за сигурност?

fallback