Снимка: архив, Reuters
fallback

Един от лидерите на младежката организации на крайнодясната германска партия "Алтернатива за Германия" заклейми като "предател" граф Клаус фон Щауфенберг, автора на неуспешния атентат срещу Адолф Хитлер през 1944 г., предаде ДПА. Чуха се призиви той да бъде изключен.

"Щауфенберг е бил предател", е написал в лична публикация във Facebook лидерът на младежката организация на АзГ в провинция Долна Саксония Ларс Щайнке. Пред вестник "Велт" той потвърди, че е написал коментара, до който няма публичен достъп. Щайнке допълва, че заговорът на Щауфенберг за убийство на Хитлер е "срамен опит на един страхливец да спаси собствената си кожа пред бъдещите победители".

Пред вестника активистът на АзГ заяви, че лично е написал и качил тази публикация във Facebook.

Лидерът на АзГ Александър Гауланд - който през юни се замеси в скандал, след като нарече нацисткото управление "само курешка в над 1000-годишната германска история на успехи" - отхвърли изявлението на Щайнке.

Гауланд нарече думите на активиста "безпочвени глупости" и призова Щайнке да бъде изключен от партията.

"Щауфенберг е герой на германската история. Щайнке се дисквалифицира от АзГ, трябва да бъде изключен", заяви Гауланд чрез съобщение в Тwitter на говорителя на АзГ Кристиан Лют.

"Изказването на господин Щайнке е напълно неприемливо, разкрива абсурдно разбиране за историята и няма никакво място в АзГ", посочи другият лидер на АзГ Йорг Мойтен, цитиран от Ройтерс.

Мойтен добави, че в началото на другата седмица федералното ръководство на партията ще разгледа този въпрос.

На 20 юли 1944 г. нацистки военни офицери, близки до Щауфенберг, предприемат неуспешен опит за бомбен атентат срещу Хитлер, за да сложат край на войната. Още същата вечер Щауфенберг и трима от останалите заговорници са екзекутирани. В следващите седмици и месеци са екзекутирани още 89 души, припомня БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

89

Анонимен

преди 5 години

Статията е написана с неверни исторически факти...Типично за журналистите тук.Представете си какви други глупости пишат...

88

СС

преди 5 години

На територията на сегашна Германия има 152 американски военни бази - толкова по въпроса! :(

87

Анонимен

преди 5 години

А Горбачов?

fallback