Снимка: Reuters
fallback

Европейският съюз вкара днес нови 6 руски компании в списъка на дружествата, които са обект на санкции заради анексирането на Крим и Севастопол от Русия през 2014 г.

Фирмите са свързани със строителството на моста над Керченския пролив против волята на Украйна. ЕС не признава присъединяването на Крим към Русия и го смята за украинска територия.

Oще по темата
Мостът, който беше открит през май, свързва Русия с Кримския полуостров.

"Строителството на този мост и официалното му откриване на 15 май 2018 г. са ключови символични стъпки, които утвърждават контрола на Руската федерация върху незаконно анексираните Крим и Севастопол и допълнително обособяват полуострова от Украйна", се казва в решението, с което се налагат ограниченията.

Шестте компании са участвали в проектирането, строителство или имат договори с руското правителство за поддръжката на съоръжението. Става дума за "Гипростроймост – Санкт-Петербург", корабостроителният завод "Залив", "Мостотрестр", "Стройгазмонтаж", "Стройгазмонтаж-Мост" и АО "ВАД".

Активите им в европейски банки са замразени, а европейски граждани и фирми не могат да им предоставят средства.

Така руските фирми в списъка със санкциите на ЕС стават 44. Заради присъединяването на Крим ЕС е блокирал сметките и не издава визи и на 155 руски граждани, част от които министри, съветници на Владимир Путин и приближени на Кремъл. Миналият месец към тях беше добавено и ръководството на Централната избирателна комисия за президентските избори в Крим, тъй като ЕС смята, че вотът за руски президент на украинска територия е незаконен и не признава резултатите от него.

ЕС прилага санкции към Русия заради присъединяването на Крим от 2014 г.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

260

V

преди 5 години

Аз кат гледам на въпростните строителни фирми не им пука. Те си вземат поръчките в Русия. В Европа знаем кой взема поръчките. Ако решат да вдигнат кооперация в София коя руска банка ще им отпусне пари като накрая може да вземат парите и да избягат. Собствениците на тези фирми може и да не знаят за тази санкции.

259

ДОЛУ КАПИТАЛА

преди 5 години

ПРОЛЕТАРИИ ОТ ВСИ СТРАНИ,СЪЕДИНЯВАЙТЕ СЕ

258

Анонимен

преди 5 години

Иска ми се да го попитам този ЕС..В ред ли е? И как е възможно да се опитва.Да налага каквото и да било на Русия? Да знаем че гушна Америка целият СОЦ лагер. И и се научи! Времето си тече и с него се променят поколенията! И му се промива мозъка! Но ние по старите.Помним и ще помним! Че Русия е наш братски народи! И да я изкарват Престъпна.Че има достойнство и история през вековете.И че не желае да се подчини на Американския ботуш.! Защото има и ресурса и куража да се пази сама??Тованяма да стане

fallback