fallback

Искането на президента на САЩ Доналд Тръмп страните от НАТО да отделят 4 на сто от своя БВП за военни разходи ни накара да се усмихнем, сподели италианската министърка на отбраната Елизабета Трента, цитирана от Франс прес.

Oще по темата
На последната среща на високо равнище на НАТО на 11 и 12 юли в Брюксел, Тръмп поиска от партньорите си от алианса да повишат военните си разходи до 4 на сто, далеч отвъд целта от 2 на сто, която трябва да бъде постигнат през 2024 година.

"Ние се спогледахме и се усмихнахме. Вече си мислехме, че и 2 на сто са извън възможното", заяви Трента пред парламентарна комисия, без да уточнява кои точно от лидерите и министрите са се усмихнали след предложението на Тръмп.

По последни данни само седем страни от НАТО, освен САЩ, се очаква да достигнат през 2018 г. целта от 2 на сто от БВП. Това са Великобритания, Латвия, Литва, Естония, Полша и Румъния.

Около 15 страни от НАТО, включително Италия, отделят за отбрана по-малко от 1,4% от своя БВП. Очаква се през тази година италианските разходи за отбрана да достигнат едва 1,15 на сто от БВП и да паднат още повече догодина, заяви външният министър Енцо Моаверо Миланези, цитиран от Ройтерс.

По-рано този месец Тръмп заяви, че други членове на НАТО са обещали повишаване на разходите след негово предупреждение, че Вашингтон може да оттегли подкрепата си за алианса, ако европейските страни не направят повече.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

13

Тото

преди 5 години

А колко ли процента от БВП на Италия отиват да хранят африканските тумбаци дето им се изсипаха напоследък.

12

Ddd

преди 5 години

Когато Путин стовари 30 000 хилядна армия във Варна за да "защити" руските си съграждани по нашето черноморие, да видим тогава как ще разсъждавате. А дотогава, подсмихвайте се на Тръмп.

11

...

преди 5 години

После се чудят що САЩ нарежда на целия свят. Ми САЩ Е НАТО, 3/4 от армията на НАТО и парите на НАТО са САЩ, докато не почнем сами да се пазим, а разчитаме САЩ да ни пази, САЩ ще ни нарежда, пък тая крава нека се смее!

fallback