Снимка: архив Reuters

14 души, свързани с ислямския тероризъм, са били арестувани в България през миналата година, се съобщава в доклад на европейската полицейска агенция Европол.
 
Документът не дава подробности за дейностите, за които са задържани, нито за тяхната националност. В доклада обаче се посочва, че българските власти се опасяват, че България се използва като транзитен маршрут от и за Сирия от джихадисти, отиващи да се бият на страната на „Ислямска държава“, или връщащи се обратно. Заради забраната за влизане в Турция, те биват връщани в България, се казва в доклада, който анализира тенденциите в терористичната дейност по света.

Още по темата

 
Подобни грижи имат и в Полша, където се забелязва тенденция връщащи се джихадисти да се опитват да се промъкнат в ЕС през границата с Украйна.
 
Във всички европейски държави, с изключение на Прибалтийските републики, Хърватия, Словения, Кипър и Малта, джихадисти са арестувани през 2017 г. Най-много те са във Франция – 373-ма, следвани от 78 в Испания, 52-ма в Германия, 50 в Белгия и 48 в Унгария.
 
Общо 705 души в ЕС са били задържани за терористични дейности в полза да джихадистки организации като "Ислямска държава“ и "Алкайда“. Ислямският тероризъм пребладава да доминира с ¾ от всички арести за терористична дейност, следван от анархистите – 36 и десните екстремисти – 20 души.
 
660 от арестуваните джихадисти са задържани за участие в терористични действия и подготовка и планиране на атентати, 73-ма за пропаганда, вербоване и финансиране на терористични действия и 28 за пътуване до конфликтните зони, основно в Сирия и в Ирак.
 
638 от ислямските терористи, задържани от полицията са мъже, 123 – жени, а средната им възраст е 29 години, посочва Европол. Агенцията отбелязва, че се увеличават опитите за вербуване на жени.
 
Според организацията военните загуби на ислямистите и затегнатият граничен контрол в ЕС намаляват възможностите за организиране на атентати. Терористите са затруднени от загубата на инфраструктура и достъпа до финансови средства, но се забелязва тенденция за увеличаване на броя на самотните терористи, които са повлияни от ислямистката пропаганда.
 
Общо 5000 европейци са се били на страната на джихадистите в Ирак и Сирия, като се смята че през миналата година броят им е спаднал наполовина, като около 1500 вече са се върнали у дома и около 1000 са убитите. Европол цитира унгарските служби, че около 1000 бойци са излезли от държавите в Западните Балкани, като Сърбия съобщава, че се забелязва засилване на активността на вербовчиците на бойци сред циганите.
 
През миналата година са осъществени 33 терористични атентата в 9 европейски държави. 10 от тях успешни, 12 непостигнали напълно целите си и 11 пропаднали. Жертвите от нападенията, сред които няколко в Лондон, в Манчестър, Барселона, Хамбург, Марсилия, Париж и Стокхолм са 62-ма души, а ранените са 819.
 
Макар, че вдъхновеният от джихада тероризъм да доминира, полицейската агенция съобщава за удвояване на броя на арестуваните десни ексремисти, подготвящи атентати. На този фон в доклада се посочва, че се засилват международните контакти между такива групи и се цитира белгийска групировка екстремисти, които са се свързали със сродни организации в България, Русия, Германия, Австрия и Полша.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase