Снимка: архив Reuters

Руските граждани са най-голямата група чужденци сред джихадистките бойци в Ирак и Сирия. Това се казва в доклад на Европейската агенция за гранична и брегова охрана.

Според анализ на рисковете поне 3417 граждани на Русия се бият на страната на ислямистите. Те са следвани от 3244 джихадистки бойци от Саудитска Арабия, 3000 йорданци и 2926 тунизийци. Листата от Европа се води от французите с 1910 бойци с френски паспорт.

Смята се, че поне 400 руснаци вече са се върнали след големите загуби, претърпени от ислямистите през 2017. Като цяло, в бившите съветски републики броят на потенциалните терористи също е най-висок – около 8717 души.

За сравнение около 7000 терористи се намират в Близкия изток и около 5718 - в Европа. За Балканите се посочват 845 възможни терористи

След като през миналата година „Ислямска държава“ загуби голяма част от териториите си в Ирак, Сирия и Либия, терористичната заплаха става по-децентрализирана, се казва в доклада. Това ще затрудни проследяването на потенциални тероисти, тъй като те могат да дойдат от всички посоки.

Докладът цитира изследване на Центъра "Суфан", според което 40 0000 граждани на 110 държави са се били на страната на ислямистите. Поне 5600 от тях вече са се върнали вкъщи. По данни на Мрежата за привличане на вниманието към радикализацията близо една трета от 5000-те бойци на "Ислямска държава" с европейски паспорти, са се прибрали в Европа от бойните полета на Сирия, Ирак и Либия.

Докладът на европейската агенция предупреждава, че ислямистката радикализация вече не е само „мъжка работа“, тъй като жените се занимават с обучението и набиране на жени за военните зони. Те се стремят да играят и по-активна роля в терористичните атаки, твърди евроагенцията, припомняйки подготвяното през декември 2016 г нападение срещу катедралата "Нотр Дам" в Париж.

Почти 1000 жени от Европа са се включили в различни джихадистки групи в Близкия Изток. Няколко стотин малолетни са доведени или родени в региона. Смята се, че много от тях вече са вдовици и сираци.

"Независимо дали е подхранван от доморасъл екстремизъм, от провалили ли се джихадисти, на които е попречено да стигнат до конфликтните зони или от върнали се муджахедини, заплахата от вдъхновени или преки терористични атаки, вероятно ще расте", е неутешителният извод на доклада на Европейската агенция, който оценява рисковете през настоящата година.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase