Снимка: БТА
fallback

Новият случай на отравяне с нервнопаралитичното вещество "Новичок" във Великобритания в град само на 10 км от Солсбъри, където точно преди 4 месеца бяха отровени руският двоен агент Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия, е сигнал, че може да има още последствията от случая "Скрипал", пише ДПА.

Още по време на разследването през април Джон Бойд - главен научен съветник на правителството, предупреди, че все още може да има "горещи точки", заразени с веществото, въпреки че бе извършено щателно почистване на няколко подозрителни места в Солсбъри. "Имаме работа с химикал, който не се вижда", каза тогава Бойд в отговор на един от критиците на бавното темпо на почистващите операции. "Това вещество не "деградира" толкова бързо, колкото си мислите. Можем да приемем, че сега качествата му не са по-различни от деня, в който (отровата) е била разпръсната", добави той, цитиран от БТА.

Oще по темата

Двете нови жертви вече бяха идентифицирани като Чарли Роули, на 45 г., и неговата приятелка Доун Стърджис, на 44 г. Те пострадаха в съседния град Еймсбъри и сега са в критично състояние, след като очевидно са попаднали на една от тези "горещи точки", смятат експерти и служебни лица, занимаващи се със случая.

Помощник-комисарят по специалните операции в лондонската полиция Нийл Басу, който ръководи антитерористичното разследване, увери обществеността вчера, че няма данни двамата (Роули и Стърджис) да са посетили някои от почистваните след отравянето на Скрипал и дъщеря му места.

След като Роули и Стърджис бяха спешно отведени в болницата, полицията отцепи пет нови места, включително един дом в Еймсбъри. Приятел на двамата - 29-годишният Сам Хобсън, каза, че Стърджис се е почувствала зле в събота сутринта, а Роули - по-късно същия ден. Той бил с двамата предната вечер в Солсбъри на няколко места, намиращи се близо до площадките, които бяха отцепени по време на разследването във връзка с отравянето на Скрипал и дъщеря му през март. Едно от местата, които те посетили, бил паркът "Кралица Елизабет", където тримата взели по едно питие и се порадвали на слънцето.

Според Хобсън Стърджис и Роули имали връзка от няколко месеца. Двамата имали деца (от предишни връзки) и били безработни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

49

Трол Горянин

преди 5 години

И аз, след посещение на топлата точка на близкия супер , се почуствах зле : температура, болки в стомаха, гадене и цяла нощ на цукалото. От тогава знам да не купувам готова храна за вкъщи.

48

има банков терор

преди 5 години

СЛучая с семейство Скрипал дава данни за проследяване на жертвите чрез банкови и други карти за 12 секунди след контакти.Средно 2 дни са нужни на терористите з а откриване на жертви за убиване и ограбване след откриване на банкови сметки.След това ползват сателитна и друга техника за откриване на маркираните..Експерти да допроучат спешно подадените сигнали.

47

от снимката

преди 5 години

Десетки милиони граждани и гости на Велика Британия са следени обемно през банкови карти по тн дигитално обемно проникващ он лайн банков тероризъм.Жертвите се следят за ограбване от организирани престъпници готвещи ограбване на трилиони долари ,паунди евра чрез дигитално он лайн банкиране. Има обемни скенери инсталирани на аерогари метростанции и десетки хиляди места точещи данни от банкови и лични документи.ползват сателити и платени програмисти участници в банков софтуер.Следените се виждат

fallback