Постоянното представителство на Русия в ОЗХО смята за глупава мисълта, че Москва "отново" е използвала нервнопаралитичното вещество, наричано "Новичок". Това заяви мисията в Тwitter, предаде ТАСС.

"За колко ли глупава смятат те Русия, че да използва "отново" т. нар. "Новичок" в разгара на световното по футбол и след специална сесия на конференцията на страните участнички в Конвенцията за забрана на химическите оръжия, на която бе взето решение ОЗХО да получи атрибутивни функции? - пита руската мисия. - Шоуто трябва да продължи, така ли?"

Великобритания се насочва към хипотезата, че двамата жители на английския град Еймсбъри, пострадали от нервнопаралитично вещество, са станали жертви на последици от атаката срещу бившия руски шпионин Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия през март. Това заяви днес пред Четвърти радиоканал на Би Би Си британският държавен министър по въпросите на сигурността Бен Уолъс, съобщи Ройтерс, цитирана от БТА.

Още по темата

"Работната хипотеза ще е, че са пострадали било от последици на предходното нападение, било от нещо друго, но не са били непосредствената цел", каза Уолъс.

Мъж и жена, британски граждани, бяха намерени в критично състояние в събота вечерта в дома им в Еймсбъри, на десетина километра от Солсбъри, където през март бяха отровени Скрипал и дъщеря му. Британски медии съобщиха, че според местни жители името на жената е Дон Стърджис, а мъжът се казва Чарли Роули.

"След проучването на проби мога да потвърдя, че мъжът и жената са били изложени на въздействието на нервнопаралитичното вещество "Новичок", определено като същото нервнопаралитичното вещество, с което бяха отровени Сергей и Юлия Скрипал", съобщи по-рано днес ръководителят на контраразузнаването Нийл Басу, цитиран от Асошиейтед прес.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase