Снимка: архив, Reuters
fallback

Европейската комисия обяви днес допитване до гражданите и фирмите в Европа дали искат да се отмени лятното и зимното часово време. Във въпросник, публикуван на интернет страницата й, всеки може да се изкаже до 16 август по два варианта – отпадане смяната на часовниците или нейното запазване.

„Ще решим в едната или другата посока, но решението ще е еднакво за всички държави членки“, поясни говорител на Комисията.

Oще по темата

Той изключи възможността някои европейски държави да продължат да въртят часовниците два  пъти годишно, а други да не го правят, тъй като това ще навреди на функционирането на общия пазар.

Допитването беше поръчано на Еврокомисията от парламента, където евродепутатите настояват за неговата отмяна. Те изтъкват, че ползите от лятното и зимното време вече не са толкова важни за икономиката, а в същото време причиняват сериозни затруднения на транспорта и докарват стрес и дискомфорт на гражданите, които трябва да адаптират ежедневието си.

През февруари Европарламентът дори прие нарочна резолюция, в която заявява, че няма категорични доказателства, че смяната на времето помага на икономиката, но според тях вредите за човешкото здраве са безспорни.

След приключване на допитването Еврокомисията ще реши дали да предложи промяна на сегашния регламент, който ще подлежи на одобрение от Европарламента и от страните членки. Малко е вероятно законодателният процес да може да приключи преди края на мандата на Комисията и на ЕП догодина.

ЕС има специална директива, която формулира условията за промяната на часовото време. Според нея само отвъдморските територии на ЕС в момента са освободени от едновременно местене на стрелките. Директивата е приета през 2001 г., а лятното и зимното часово време са въведени през 1998 г. На всеки 5 години Еврокомисията публикува график на датите за едновременна промяна на часа, за да не се местят стрелките произволно от всяка държава, предизвиквайки хаос в транспорта и съобщенията.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

45

STOP DIGITAL TEROR

преди 5 години

НЕ на ДИГИТАЛИЗАЦИЯТА подава ЕВРОПА ВЪЗМУТЕНА от тежко вредни дигитално холограмни терористични съоръжения.Жестоки врагове известни от края на Палеозоя произвеждат чрез хората все по страшни оръжия.Готви се откат срещу домашните хора развъждани последните 10 000 години без официално разрешение.. Приключват тестове за нов екватор.засега идеята е да минава през България към Камчатка..

44

Пазете се от Брюксел

преди 5 години

Най сетне . Огромни бели на Страните членки бяха нанесени заради нагло престъпни директиви подавани от наркотизирани и пси обсебени бюрократи от Брюксел.МНого богати страни като БЪлгария /природно./показно харчат десетки милиарди само за ненужни цели неносещи доходи на народа тънещ в остро безпаричие..Всяка страна е длъжна да подържа експерти за блокиране на нагло престъпни проекто решения вкл пращани като "директиви" от Брюксел

43

ШМАТКА

преди 5 години

Какъв ми е брюксел, че да ми казва аз по какво време ще живея? За мен той е НИКОЙ- там са празноглавци! Времето е едно и то е астрономическото,всяка друга вариация е измишльотина и простотия! Айде да накарат кравите и кокошките да стават по тяхното време - и как ще стане това ?Просто никак,защото съмне ли се животните се събуждат и напират да излизат на паша и на двора. Нека те да си стават там както искат къде по лятно къде по зимно къде по ракиено каквото си сакат а нас да ни оставят да си жив

fallback