Снимка: архив, Reuters

Европейският парламент прие резолюция, в която призова за задълбочена оценка на настоящата смяна между зимно и лятно часово време. Документът бе гласуван с 384 гласа "за", 153 "против" и 12 въздържали се.

ЕП отчита, че множество проучвания не са успели да стигнат до заключителен резултат, както и че съществуват опасения за човешкото здраве.

Затова ЕП призовава Европейската комисия да извърши задълбочена оценка и, ако е необходимо, да представи предложение за промяна. Действащата директива влезе в сила през 2011 г. и предвижда въвеждане и отмяна на лятното часово време съгласувано в ЕС за целите на вътрешния пазар.

Превключването на часовника напред-назад води до умора, недоспиване и намалена трудоспособност за много европейци, заяви евродепутатът Момчил Неков (социалисти и демократи), цитиран в съобщение на ЕП.

Мярката, въведена у нас през 1979 година, губи своята актуалност и основното си предимство - икономическата полза. Според някои оценки българинът пести годишно едва между 60 стотинки и левче от тази промяна.

Според сектор "Здравеопазване" рисковете от катастрофи и здравословни последици са в пъти по-големи. В ЕС ефектът от негативните тенденции се равнява на 131 милиарда евро.

Статистиката у нас сочи, че в дните след превъртането на стрелките повикванията към Бърза помощ нарастват с 12 на сто, а инфарктите - със 75 на сто.

Време е Европейската комисия в най-кратки срокове да промени директивата за лятното часово време, добави той.

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase