Снимка: архив, Ройтерс
fallback

През януари България, най-бедната и с най-големи неравенства страна членка на Европейския съюз (ЕС), пое за шест месеца ротационното председателство на Съвета на ЕС – форум, на който министри от всички 28 страни в съюза се срещат, за да приемат директиви и да координират политики.

Въпреки че ролята на председателството на Съвета на ЕС намалява, то все още предоставя на страните членки възможности да покажат националните си интереси и да постигнат близки до предпочитанията им резултати. Washington Post търси отговор на въпроса как се справи България.

Ръководена от коалиционно правителство на дясноцентристката партия ГЕРБ и крайнодесните „Обединени патриоти“, целите на България по време на председателството на Съвета на ЕС бяха амбициозни – напредък по интеграцията на Западните Балкани, подновяване на стремежите на страната да се присъедини към Шенген и еврозоната и насърчаване на сигурността, солидарността и стабилността в ЕС.

България запази и фокуса на естонското председателство на Съвета – дигиталната икономика – тема, която отразява както процъфтяващата технологична индустрия в България, така и факта, че настоящият еврокомисар по дигитална икономика и общество, Мария Габриел, е български политик.

Международните медии отразяваха далеч по-малко какво се случва в българската вътрешна политика, където в последните месеци имаше множество протести срещу корупцията и орязването на социалните придобивки.

Известен напредък по присъединяването на Западните Балкани към ЕС

Като балканска страна България превърна в свой основен приоритет създаването на по-ясен път към членство в ЕС на балканските си съседи – Албания, Босна и Херцеговина, Косово, Македония, Черна гора и Сърбия.

Добрите двустранни отношения на България с тези страни направиха възможен този стратегически фокус, мотивиран от страховете от нарастващо руско, китайско и турско влияние в региона.

ЕС призна също значението на сътрудничеството на Западните Балкани в намирането на общи решения за миграционния поток и сигурността на съюза. За много мигранти най-краткият транзитен път към Централна Европа преминава през страните от Западните Балкани.

До момента само Сърбия и Черна гора са започнали преговори за присъединяване към ЕС и всяка от тях се приближи с няколко крачки към заветната цел по време на Българското председателство.

След историческото споразумение между Македония и Гърция за промяната на името на Македония на "Република Северна Македония", България, подкрепена от германското правителство, използва последните дни на председателството си, за да убеди лидерите на ЕС да започнат преговори и с Македония и Албания. Македонският външен министър дори обеща, че всеки, който подкрепи кандидатурата на страната му за членство в ЕС, ще получи „пакет пресни македонски домати по пощата“.

Продължението четете на Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

8

До по долу

преди 5 години

Е как да няма помощи за новородени,дори ги увеличиха тази година,какво се правиш?Заплатите са проблем все още и свитата икономика.А тези майки на деца с увреждания от " убитата система" ,точно когато им увеличиха доходите на по 1000 лв. и добавки,признат трудов стаж се тръшнаха пред парламента не случайно с платени протести.Преди къде бяха?То може да има пропуски ,но не е в такъв обем което внушават и искат да наложат.И не са само те,половин милион са общо,за другите нищо ли?

7

Няма Деца

преди 5 години

Голямата трагедия на БЪлгария ,Македония Сърбия,Черна Гора.. е липсата на деца.Милиони родени за човешки майки се държат в условия на крайна бедност в училища и университети докато се разболеят.Оставени без доходи за оцеляване те не могат да родят и отгледат деца за гарантиране Бъдещето на БЪлгарите...Ограбващи десетки милиарди през София не дават нито лев на майките за раждане и отглеждане на деца..Няма далавера за наглите престъпници на власт.

6

Оценка СЛАБ 2

преди 5 години

Освен че ограбиха стотици милиони живи евра от бедния оставен без доходи за живот Български народ се опитаха да внушат ограбването на поне 9 000 000 000 euro за нагло престъпна дигитално холограмно терористична техника предназначена за трайни нелечими увреждания на Европа.Иска се ограбването на над 30 000 000 000 euro за увреждащи трайно Европа магистрали..Това на фона на отчайваща мизерия и беднотия в пострадали от тежки диверсии балкански републики..Липса на доходи за оцеляване.

fallback