Снимка: архив, Reuters
fallback

Над 30 консервативни депутати подписаха писмо с искане битанската министър-председателка Тереза Мей да "прояви твърдост" в преговорите за Брекзит, засилвайки натиска върху нея преди напрегнато правителствено заседание, предаде БТА като цитира Ройтерс.

Oще по темата
Мей обещава да преодолее дълбоките разделения между министрите в нейното правителство на среща в провинциалната й резиденция следващата седмица и да излезе с план за бъдещите отношения на Великобритания с Европейския съюз - стъпка, необходима за напредък в преговорите за Брекзит.

Писмото на консервативните депутати засилва натиска върху министър-председателката, която досега не проявява желание да представи подробни планове за излизането от ЕС заради разногласията в нейното правителство по условията на най-голямата външнополитическа промяна за Великобритания от десетилетия.

В писмото с дата 29 юни се отправя призив към Мей да "покаже смелост и лидерство спрямо тези, които се стремят да подкопаят изричната воля на британския народ на референдума през 2016 г.".

"Нашето напускане трябва да бъде пълно. Ние не трябва да оставаме обвързани с институциите на ЕС, ако това ограничава нашата възможност да упражняваме суверенитета си като независима държава. Всичко по-малко от това ще бъде отслабване на нашата демокрация. Великобритания трябва твърдо да отстоява позицията си", се казва в писмото.

В него депутатите изреждат какво няма да приемат, включително удължаване на преходен период след 31 декември 2020 г., оставане в митнически съюз и сделка, която не обвързва плащането на сметката за раздялата с получаването на добро търговско споразумение.

До излизането на Великобритания от ЕС остават само девет месеца.

Мей също така е подложена на натиск от Брюксел да представи виждането си за бъдещите отношения и да предложи начини за изпълнението на обещанието за предотвратяване на връщане към твърда граница на остров Ирландия.

Липсата на предложение за това как да се поддържа почти невидима граница между британския район Северна Ирландия и членуващата в ЕС Ирландия блокира преговорите за Брекзит, като увеличава недоволството сред другите лидери от общността.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

24

Анонимен

преди 5 години

До 20Бил си ама са те изритали заради неубоздания ти български синдром. И ако стане 3та световна как точно България ще мине между капките като държава от НАТО??!!Ами такива отявлени мъдреци като теб няма как да се оправят на запад. Там лекомислието не се толерира.

23

Анонимен

преди 5 години

вън ингилизите от ЕС!

22

Анонимен

преди 5 години

До 20Ама вие сте си за подигравка бре апнишаранчо. Ако не разлайвате кучетата няма никой да ви се подиграва. Пишете небивалици и след това някой друг (български тертип) ви е виновен за това което сами сте си надробили. Ами сърбай и докато го правиш не се опитвай да говориш, знаеш защо!

fallback