Снимка: архив Reuters
fallback

Терористичната групировка “Ислямска държава” пое снощи отговорност за убийствата, извършени в Лиеж във вторник.

В съобщение, разпространено вчера вечерта, групировката твърди, че “авторът на атаката в град Лиеж, в Белгия е войник на “Ислямска държава”.

Oще по темата

31-годишният белгиец Бенжамен Ерман уби със собственото им оръжие две полицайки, след като ги атакува с нож, за да им отнеме пистолетите. После той застреля студент в колата на майка му, спряла на светофар. Взе чистачка на училище за заложница, след което излезе на улицата и откри стрелба срещу обградилите го полицаи. Той беше убит от спецчастите. В престрелката бяха ранени четирима полицаи, един с опасност за живота.
 
По-рано вчера Федералната прокуратура на Белгия обяви, че разследва инцидента като терористична атака, въпреки че никой не бе поел отговорност за нея.
 
В съобщението си “Ислямска държава” посочва, че държавите, съюзници на САЩ в Сирия са обект на акциите на нейните последователи. 
 
Ерман бил пуснат в домашен отпуск от затвора, където излежава присъда за трафик с наркотици в понеделник. През 2016-2017 г той бил вписан в списъка на лицата, за които се смята, че са радикализирани и трябва да се наблюдават от службите, но не бил преценен като опасен.
 
Според следователите Ерман нарочно е избрал униформени служители на реда като своя мишена. Те смятат, че той е следвал онлайн инструкции на ислямистката организация, в които тя призовава да се отнема служебното оръжие на полицаи и военни и с него да се извършват убийства на цивилни граждани. Любителско видео, направено по време на нападението показва убиеца да крещи “Аллах е велик” докато стреля срещу жертвите си.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

2

Гогата

преди 5 години

Белгия е наказана щото не слуша ! Кво става ??? На снимката се показва начина за противодействие срещу терора...Германците са по-добри, но още трябва !!!

1

Марин

преди 5 години

Взел е оръжието на две полицайки и ги убил. Не съм хомофоб, но природата ни е създала по определен начин и някои професии трябва да се практикуват единствено от мъже.

fallback