Белгийската полиция е имала информация, че мъжът, който уби две полицайки и случаен гражданин и отвлече жена в Лиеж преди да бъде застрелян от снайперист, е бил радикализиран.

За това призна вътрешният министър Ян Ямбон на извънредна пресконференция след кървавата драма в третия по големина белгийски град във вторник.

36-годишният Бенжамен Ерман, който беше убит при инцидента, е бил в списъка на радикализираните лица от 2017 г. и под наблюдение от полицията, но не бил смятан за опасен. Той бил пуснат в еднодневен домашен отпуск от затвора в понеделник, където излежава присъда за търговия с наркотици.

Още по темата

Следствието обяви, че ще разследва инцидента като терористично нападение, макар никой да не е поел отговорност за него.

Според подробностите, дадени от властите около 10:30 часа Ерман неколкократно нанесъл прорезни рани две полицайки с нож за картон, докато те проверявали паркингметрите на централна улица в Лиеж. Той успял да отнеме оръжието им, след което ги убил със собствените им пистолети. Третата жертва е 22-годишен студент, който трябвало да се дипломира идния месец. Той седял на предната седалка в колата на майка си. Колата спряла на пешеходната пътека, по която убиецът пресичал на отсрещната страна на булеварда, стреляйки.

Убиецът се укрил в училището срещу кафенето, където са застреляни полицайките. Той взел изпречилата се пред очите му чистачка за заложничка. След това се опитал да излезе обратно на улицата със стрелба, но бил застрелян от снайперист на тротоара пред входа на училището. Похитената е невредима.

Четирима полицаи са ранени – единият с опасност за живота, по време на стрелбата след излизането на Ерман от училището. Спецчастите били обсадили вече сградата, когато убиецът решил да излезе, изпразвайки пистолетите срещу тях.

Преди да убият въоръжения мъж полицаите успели да изведат децата от класните стаи, като по-големите били евакуирани в съседен парк, а малките в близка сграда, без нито едно от тях да пострада.

Цялата трагедия се е развила за 30 минути, съобщават местните медии. Видео, заснето от очевидец показва, че убиецът е крещял: „Аллах е велик!“

При обиските, направени в къщата на майка му и на затворническата му килия, са намерени коран и молитвено килимче, но няма други материали, които да свидетелства за радикализация.

Въпреки това Ерман е бил в списъка на лицата, които се наблюдават от спецлужбите, тъй като се е появявал два пъти при разследване на други лица, съобщи премиерът на Белгия Шарл Мишел. Става дума за ислямисти, които са се намирали в същия затвор, където той е излежавал наказанието си.

Полицията подозира, че Ерман е извършил и друго убийство, предната вечер в родния му Рошфор, на около 80 км югозападно от Лиеж. Известен наркоман е бил намерен мъртъв в дома си във вторник сутрин. Братовчедка на Ерман твърди, че предния ден той обикалял градчето да търси жертвата. Полицията засега отказва публично да свърже двете престъпления.

Едната от двете застреляни в Лиеж полицайки е на 45 г, а другата на 53. По-младата служителка на реда е майка на две деца и вдовица на полицай, също загинал на служба, а по-възрастната се е омъжила миналия месец. Убитият младеж е бил стажант учител в близък град.

Отпускът от затвора, в който се намирал убиецът от Лиеж бил 14-и от началото на наказанието му, като при предишните 13 не са отбелязани никакви нарушения. Излизането за няколко часа е обичайна практика в Белгия, която се прилага към затворниците в края на излежаване на присъдите им. Домашният отпуск е част от процеса на интеграция за излизащите на свобода.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase