Карло Котарели. Снимка: Reuters
fallback

Италианският президент Серджо Матарела назначи бившия служител на Международния валутен фонд Карло Котарели за временен премиер със задачата да се опита да състави ново правителство и да сложи край на политическата и конституционна криза в Италия.

Карло Котарели заяви, че много бързо ще състави правителство, което ще управлява страната до нови предсрочни избори, които да се състоят през есента или в началото на следващата година, предадоха Ройтерс и Асошиейтед прес.

"Ще представя в парламента програма, която, ако спечели подкрепата на депутатите, ще включва и одобряване на бюджета за 2019 г. Тогава парламентът ще бъде разпуснат и ще има избори в началото на 2019 г.", каза Котарели малко след като президентът на страната Серджо Матарела го номинира за служебен премиер. Той обеща неговото правителство да бъде политически неутрално.

Oще по темата

"При липса на доверие (от страна на парламента), правителството незабавно ще подаде оставка и главната му функция ще бъде всекидневното управление на страната до провеждането на избори след месец август", добави Котарели.

Популисткото движение "Пет звезди" и националистическата дясна партия "Лига" дадоха да се разбере, че няма да подкрепят правителството в парламента, което означава, че това правителство може да бъде само служебно, пише БТА. Вчера президентът не одобри състава на правителството, предложено от техния коалиционен кандидат за премиер Джузепе Конте, който в резултат се отказа от мандата си да състави правителство.

В Италия, която е третата по големина икономика в еврозоната, се правят опити да се състави ново правителство след изборите през март. В края на миналата седмица извънсистемните сили се отказаха да сформират управляваща коалиция след противопоставяне с президента заради избора им за министър на икономиката.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

6

Антисоциалист

преди 5 години

Господа, Президентът на Италия отмени народния избор.Такава мерзост е невъзможна при пряката демокрация - народът да избира кой да управлява, да се гласува ли в парламента някакъв закон, какво да се прави в държавата, а не само кой от негово име да управлява в предполагаема негова полза и обикновено - вреда."Демокрация" от гръцки, "република" от латински е едно и също -"власт на народа". Представителната демокрация не е власт на народа, а на избрани от общества - партии и мафии.

5

Ивайло

преди 5 години

С това име - само футболисти и котарачки очаквайте да покани...

4

до 2

преди 5 години

Ти знаеш ли че най много бежанци от десет години пристигат в Италия.Ако не беше Германия всичкото бежанец щеше да е в Италия.Берлускони навремето теглеше заеми и раздаваше пари,сега като дойде време да се връщат парите Германия и глобалистите виновни.Такива антиевропейци като тебе си мислят че ако се разпадне ЕС и всички ще заживеят като царе,ама истината е че всички ще обеднеят масово.Англичаните нали бяха антиевропейци,вече втора година се канят да напускат съюза и още нищо не са направели.

fallback