Серджо Матарела. Снимка: Reuters
fallback

Президентът на Италия Серджо Матарела кани на разговор икономиста Карло Котарели днес за връчване на евентуален мандат за съставяне на правителство. Това стана, след като вчера номинираният за премиер Джузепе Конте върна мандата за съставяне на ново правителство, който му беше връчен от италианския президент на 23-и този месец.

След като предложения за премиер от "Пет звезди" и "Лига" Джузепе Конте върна мандата поради мотивирано несъгласие на президента на страната министър на икономиката да е антиевропеистът Паоло Савона, днес се прави поредният опит Италия да има ново правителство, предаде БНР. За целта президентът Матарела призова на разговор икономиста Карло Котарели – бивш висш служител на МВФ, за връчване  мандат за съставяне на технически кабинет.

Oще по темата

В подкрепа на президента са демократите и "Форца Италия" на Берлускони, а "Лига" и "Пет звезди" са за предсрочни избори, докато "Братя на Италия" от десния блок  заплашват Матарела с импийчмънт, към което се присъедини и "Пет звезди".

"Ние бяхме на няколко крачки от съставяне на правителство и бяхме спрени, защото в нашия кабинет имаше министър, критикувал Европейския съюз", заяви в интервю за телевизия РАИ Луиджи Ди Майо, който направи призив за импийчмънт заради "предателство към държавата, тъй като Матарела отхвърли евроскептичен кандидат за министър на икономиката".

Според лидера на  "Братя на Италия" Джорджа Мелони, това, че президентът е отхвърлил кандидатурата на Паоло Савона за министър на икономиката, означава, че "Матарела се намира под влиянието на чуждестранни интереси и възпрепятства съставянето на ново правителство". "Това изисква от парламента да разгледа възможността президентът да бъде обвинен в държавна измяна", допълват от партията, цитирани от ТАСС.

Карло Котарели  е бивш комисар по надзора на публичните  разходи в правителството на Енрико Лета, а по време на правителството на Матео Ренци стана изпълнителен директор на Съвета на Международния валутен фонд. От края на миналата година 64-годишния Котарели  е директор на отдела за "Наблюдение на италианските обществени финанси" към Католическия университет в Милано.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

2

Анонимен

преди 5 години

Далече от Европа значи ГЛАД

1

Факт!

преди 5 години

Колкото по-далеч от Европа толкова по-добре.Магарини Мурксул Вивиан Рединг Мей Макрон Оланд Борисоффф Юнкер все *** с пълни джобета карат БМВ-та крадът от народа заливат с бежанци стягат куфари за Сащ Европа вече е африканска гладни миризливи и дрипави арабо-не.ри все искат и все някой им е длъжен на тия чер.ей !Откъде накъде!!!

fallback