Снимка: архив, Reuters
fallback

В Италия се очертават нови избори, след като Джузепе Конте, на когото президентът възложи съставянето на правителство, върна мандата заради безизходицата във връзка с бъдещето на Италия в еврозоната, пише британският в. "Гардиън".

Дотук се стигна, след като президентът Серджо Матарела, издигнат от предишното, проевропейско правителство, отказа да приеме финансов министър в новия кабинет да бъде Паоло Савона - 81-годишен бивш министър на промишлеността, нарекъл влизането на Италия в еврозоната "историческа грешка".

Италия е без правителство от изборите на 4 март, които не излъчиха категорично мнозинство в парламента, припомня вестникът. При сегашния развой на събитията се очаква през есента да бъдат свикани нови избори.

Oще по темата

Отказът на президента да приеме кандидатурата на Савона е нещо безпрецедентно в новата история и показва дълбоките разногласия между държавния глава, който би трябвало да е политически неутрален, и двете популистки партии - Движението "Пет звезди" и Лигата, които положиха отчаяни усилия да съставят правителство и са за по-антагонистични отношения с Брюксел.

Обосновавайки решението си, президентът Матарела изтъкна, че назначаването на Савона би застрашило италианските семейства и граждани, тъй като поражда несигурност в италианската икономика. Това ясно показва, че за президента запазването на членството на Италия в еврозоната е фундаментално за финансовата сигурност и бъдещето на страната.

Матарела каза, че ще обмисли призивите на лидерите на "Пет звезди" и Лигата за предсрочни избори, но днес ще се срещне с бившия висш кадър на Международния валутен фонд Карло Котарели. Поканата се разглежда като знак, че може да възложи на Котарели съставянето на правителство от технократи, неизлъчени на избори. Ходът на Матарела може да доведе до конституционна криза, предупреждава "Гардиън".

Някои анализатори смятат, че всяко действие на президента за отпор на популистките партии ще доведе само до активизиране на техните поддръжници и ще засили антиевропейските настроения в страната. Според анализаторите нови избори само ще осигурят по-голямо мнозинство на "Пет звезди" и Лигата, допълва всекидневникът, цитиран от БТА.

Италия затъва в безпрецедентно тежка политическа криза. В наситено с драматизъм изявление президентът Серджо Матарела заяви, че е действал изцяло съгласно конституционните си правомощия, посочва френският в. "Фигаро". Пред безизходицата, в която е поставена Италия с отказа му на назначението на Савона, Матарела заяви, че не планира нови избори, преди да е получил "ясен вот" от парламента. Сега политическите наблюдатели хвърлят вината за кризата върху Паоло Савона, упреквайки го, че не се е оттеглил, както би направил всеки отговорен човек в подобна ситуация, и се безпокоят от реакцията на пазарите тази сутрин, отбелязва вестникът.

Италия отново изпада в пълна несигурност. След като отхвърли списъка на министрите, предложен от посочения от него за премиер Джузепе Конте, президентът Матарела трябва да избере нов министър-председател - този път без да търси одобрението на победителите на изборите от 4 март - за съставянето на "президентско правителство", пише в. "Монд" и също припомня, че за тази сутрин е насрочена среща в президентския дворец с икономиста Карло Котарели. Едно техническо правителство вероятно няма да получи мнозинство в парламента, доминиран от Движението "Пет звезди" и Лигата, и ще трябва да управлява до организирането на нови избори, може би наесен, допълва "Монд".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

29

Анонимен

преди 5 години

Още един осъзнал се народ, който мазните европолитици вече не успяват да продължат да лъжат.

28

mda

преди 5 години

Прибирам се от Сицилия.. не ми изглеждат чак богати ама си живеят живота хората. Никакви сътресения не ги гонят и дори не знаят че света ги е ужалил :)

27

КАКВИ ИЗБОРИ

преди 5 години

КАКВИ ПЕТ ЛЕВА?!Каква е тази демокрация в която НАРОДА е лишен от правото на избор!Избора го правят ЕВРОПЕЙСКИТЕ КОЛОНИЗАТОРИ от Брюксел и Германия.След Англия сега и Италия!!За ИСПАНИЯ да не говорим !! И там се иска оставката на правителството!Гърция е в СТАЧКА !!ВСИЧКО ВРИ И КИПИ, САМО У НАС КРУШОВСКАТА *** НЕ Е ЯСНО ДАЛИ Е ОПОЗИЦИЯ ИЛИ ТАЙНИЧКО СЕ ГУШКА С БОРИСОВ. У нас пробелми няма. Всъшност ИМА , но няма ОПОЗИЦИЯ!ВСИЧКО Е ПОТЪНАЛО В КОРУПЦИЯ УБИВАЩА ДЪРЖАВАТА!

fallback