Снимка: БТА

"В новата глобална игра Европа ще бъде или един от основните играчи, или пионка. За да бъде субект, а не обект на глобалната политика, Европа трябва да бъде икономически, политически и военно обединена, както никога досега", посочи председателят на Европейския съвет Доналд Туск в изявление в НДК преди утрешната Среща на върха ЕС-Западни Балкани.

Още по темата
Или сме заедно, или няма въобще да ни има, подчерта Туск, цитиран от БТА.
 
Той информира, че неформалната вечеря днес ще започне с обсъждане на иновациите и дигиталната икономика. "Европа изостава от основните икономики от гледна точка на иновациите, иновациите влияят върху нашия живот, създавайки и надежди, но и повдигайки етически въпроси", посочи той.

По думите на Туск тази вечер ще зададе два въпроса на лидерите на ЕС - какво искат да правят на европейско ниво, за да създадат съвременни иновации, и как искат ЕС да стане основен играч в обработването на големите данни.

Туск отбеляза още, че предвид обявеното оттегляне на САЩ от споразумението с Иран има нужда от обединен европейски фронт. "Искам лидерите да препотвърдят, че ЕС се придържа към сделката, докато Иран се придържа към нея", коментира той. По думите му сделката е добра за европейската глобална сигурност.

Според Туск друга тема тази вечер ще е търговията. САЩ и ЕС са приятели и партньори и тарифите на САЩ не могат да бъдат оправдани въз основа на националната сигурност, посочи Туск по повод на митата за алуминий и стомана. Абсурдно е дори да се каже, че ЕС може да е заплаха за САЩ, допълни той.

"Честно казано, Европа трябва да бъде благодарна на президента Тръмп, защото благодарение на него се отървахме от всички илюзии, той ни накара да осъзнаем, че ако имаме нужда от помощ, ще я намерим тази ръка накрая на собствената си длан. Имаме достатъчно потенциал, това, от което имаме нужда, е по-голяма политическа обединеност", заяви той.

Туск бе категоричен, че няма нито една обективна причина Европа да има комплекси. "Да си европеец е голяма причина да си горд, имаме правото и задължението да държим главите си високо изправени", коментира Туск.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase