Снимка: Bulgaria ON AIR

61% от българите подкрепят интеграцията на страните от Западните Балкани в ЕС и смятат, че България има интерес те да станат част от европейското семейство. Това сочат резултатите от последното проучване на изследователски център "Тренд", проведено в контекста на един от приоритетите на българското европредседателство и срещата на върха Западни Балкани - ЕС на 17 май в София.

Какви са очакванията от форума и защо мнозина определиха тази среща като историческа?

Още по темата

Според Асен Агов срещата на върха между евролидерите определено ще остане в историята на Балканите, защото това място винаги е раздирано от войни и жертви.

"Европейската рана трябва да бъде излекувана. Подписите в документите не са толкова важни. Картината, която ще видим на 17 май, ще бъде достатъчно красноречива. Определено това е голям успех за страната ни - да бъде домакини на такъв голям форум", категоричен бе Агов в "България сутрин".

Той е на мнение, че България лека-полека урежда своите конфликти със своите съседки, а най-категорично уредихме проблемите си с Македония.

"Индиректно със своите действия България подейства стимулиращо в спора за името на Македония. Без да се тупаме в гърдите, ние си вършим работата. За първи път виждам възможност цялото историческо бреме да бъде веднъж завинаги преодоляно", допълни журналистът.

По думите на журналиста Валерий Тодоров събирането в пакет на толкова държави в София е едно голямо събитие.

"Декларацията, което е готова да се подпише на 17 май в София, не е декларация за намерения. Вижда се, че има готовност за диалог. Добре е, че е преодолян скептицизмът и всички евролидери идват в България", отбеляза Тородов пред Bulgaria ON AIR.

Той подчерта, че ние не може да бъдем лидери на Европа, но може да играем ролята на посредници между ЕС и Западните Балкани.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase