Европа не е причина за проблемите, които свръхпроизводството на стомана създава на американската икономика. Това се казва в изявление на Европейската комисия, след като американският президент Доналд Тръмп съобщи, че ще удължи до 1 юни изключението от новите американски мита за внос на стомана и алуминий. Тръмп взе решението, след като първото едномесечно разрешение, дадено на ЕС, изтече в полунощ.

"Американското решение удължава пазарната несигурност, което вече се отразява на вземането на решения от бизнеса. ЕС трябва да бъде постоянно и изцяло изключен от тези мерки, тъй като те не могат да бъдат оправадни на основание на националната сигурност", заяви Европейската комисия, след като Белият дом я събуди с новината са едномесечното удължение.

Още по темата

В изявлението се подчертава, че "свърхпроизводството на стомана и алуминий не произлиза от ЕС" и че Брюксел полага усилия да разреши проблема. Еврокомисията засили съществено антидъмпиговите мерки по отношение на китайския внос на стомана, след като се разбра, че Вашингтон ще промени вносните си тарифи.

Еврокомисията напомня на Тръмп, че Европа е "отдавнашен партньор и приятел на САЩ" и че няма на преговаря под заплаха.

Решението на американския президент отлага с месец началото на търговската война между Европа и Съединените щати, след като Белият дом обяви, че ще обложи вносът на стомана с 25% и на алуминий с 10%, за да защити националното си производство.

Търговското министерство на САЩ излезе с доклад, че дъмпинговият внос застрашава националната сигурност на страната, което послужи за повод за въвеждането на новата политика за облагане на стоманата и алуминия от началото на април.

Американският президент даде постоянни изключения от новите тарифи за три държави: Канада, Мексико и Австралия, а на Европа направи само едномесечна отстъпка. Германският канцлер Ангела Меркел и френският президент Еманюел Макрон бяха миналата седмица във Вашингтон, за да се опитат да вкарат и ЕС в привилигирования списък.

Европейските лидери одобриха през март ответни мерки, които не са въведени в сила. Сред тях са облагането с вносни мита на редица представителни американски стоки като уискито "Бърбън", фъстъченото масло, яхти, моторите "Харли Дейвидсън", дънките "Ливайс" и др.

Китай е най-големият производител на стомана в света с над 49% от глобалното производство на метала или около 832 млн. тона. Европейският съюз се нарежда на второ място със 169 млн. т, следван от Япония (105 млн. т) и Индия (101 млн. т).

Китай води и в световното производство на алуминий с над 60 на сто от глобалната продукция, следван от Русия, Канада и Индия.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase