Снимка: Reuters
fallback

Часове преди срещата на върха Европейски съюз - Турция във Варна, Реджеп Ердоган заяви, че няма да допусне Западът да го поучава и няма да отстъпи пред европейските лидери.

"Западът се опитва да ни поучава, да ни дава съвети - оставете ги за себе си. За всичко имам видеодокументи... Ще бъдем заедно във Варна, подготвен съм и всичко ще им покажа. Ще бъдем непоклатими, никакви отстъпки няма да правим", посочи Ердоган със суров тон пред участниците в регионалната конференция на управляващата партия в Трабзон.

Oще по темата

Той подчерта, че Западът завижда и ревнува, провокиран от динамичното развитие на Турция през последните 15 години.

Началото на срещата в резиденция Евксиноград е планирано за 19 часа и ще продължи най-малко два часа, след което домакинът Бойко Борисов, европейските лидери Доналд Туск и Жан-Клод Юнкер ще дадат съвместна пресконференция.

Анкара очаква от ЕС конкретни стъпки за възстановяването на атмосферата на взаимното доверие, актуализиране на споразумението по Митническия съюз Турция – ЕС, либерализиране на визовия режим за турските граждани, ускоряване на процеса за финансовата помощ за сирийските бежанци в Турция и най-вече общи действия в борбата срещу тероризма.

В същото време представителите на ЕС възприемат срещата във Варна като платформа за укрепване на сътрудничеството с цел отстраняване на проблемите, натрупани в отношенията с Турция.

А ролята ни?

България ще е посредник в опита за подобряване на отношенията между Анкара и Брюксел.

Какво очакват хората, как Варна се готви за знаковата среща... вижте във видето на Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

129

Анонимен

преди 6 години

Тоя стига ми е тропал! Кой го иска него в Европа? Западът нямало да му дава акъл. Нито искам да му давам акъл, не ща ни да го чувам, ни да го виждам, ни да му слушам глупостите. Предполагам, че смята че той трябва да дава акъл. По- нагла креатура не съм виждала.

128

Анонимен

преди 6 години

В деня на Тракия човек пристига, поставя условия и тропа с крак!! Имаме ли достойнство? Забравихме унищожаването през 1913г. на българските селища в беломорска Тракия и гибелта на 40 хиляди българи, жестоките кланета над мъже, жени и деца от турските конници и башибозука. Обезбългаряването на тези земи е първият геноцид на 20век. Четете спомените на Л. Милетич за тези зверства и се учете от историята.

127

bluesky1

преди 6 години

Американците и европейците да били кажели нещо на Ердоган, какво бил правил в Африн!!! Е какво могат да му кажат, като те още по-незаконно също са в Сирия. И той ги попита, аджеба какво правят в Сирия...съседи ли са, какви са те, че са там!! Още по-скандално е че американците въоръжават кюрдите, които воюват за отцепване на югоизточна Турция!!! Е това съюзническо поведение ли е!! оставям настрана въпроса е ли или не е справедлива каузата на ПКК. Какво ако Ердо даваше оръжие на ИРА или Баските???

fallback