Снимка: архив Reuters
fallback

Електронните часовници в Европа изостават заради подаването на ток с по-ниска честота. Това съобщи Европейската комисия, добавяйки, че това се случва за първи път в историята.

Проблемът е забелязан в средата на януари. Заради системно по-слабия ток забавянето вече е достигнало до 6 минути. Само за последните 6 дни се е добавила цяла минута към изоставането. 25 държави в континентална Европа, които разчитат на европейската електропреносна мрежа, са засегнати.

"Става дума за синхронизирано пространство като проблемът, създаван в Югоизточна Европа, се продава на цялата система от Испания до Турция и от Полша до Холандия“, съобщи говорител на Европейската комисия.

От организацията на операторите на преносни системи за континентална Европа съобщават, че изоставането на електронните часовници се дължи на недостиг на доставки от оператор в зоната, обхващаща Македония, Сърбия, Косово и Черна гора. Това води до отклонения в мощността и до "лек спад в електрическата честота".

Това на свой ред е засегнало електронните часовници, които се управляват от честотата на електроенергийната система, а не от кварцов кристал. Много дигитални часовници - най-вече будилници, както и тези, монтирани в печките и микровълните - използват честотата на електрическата мрежа, за да поддържат дисплеите си. Ако тя е по-ниска, те изостават и обратно.

Тъй като електрическата мрежа в Европа работи на доста стабилна честота от 50 Hz, а часовникът измерва времето, като отчита броя на циклите в електрическото захранване. Това се превръща в проблем, ако честотата пада продължително, което изглежда се случва в Европа.

Часовниците на компютъра или смартфона, не са засегнати, тъй като те се актуализират през интернет.
Потребителите могат ръчно да придвижат часовниците с 6 минути и така да избегнат изоставането, или да изчакат проблемът да се реши централно, което щяло да се случи до католическия Великден – 1 април, съветват от асоциацията на операторите на преносителите на ток.

До момента те са установили, че виновници за проблема са сръбският оператор EMS и косовският КОSTT. Сега те се опитват да завишат леко честотата на електричеството, за да компенсират забавянето. Това обаче ще отнеме поне още три седмици, уточни Еврокомисията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

35

Унуфрий

преди 6 години

Путин е виновен.

34

Анонимен

преди 6 години

Живея в Германия и преди 1-2 седмици забелязах, че 3 от ччасовниците ми изостанаха едновременно с 5 минути. Сега вече е ясно. Но не очаквах 21хх все още да има часовници без кварц.

33

Анонимен

преди 6 години

Ток с по-ниска честота?Електромерите се въртят по-бързо.

fallback