35

Унуфрий

преди 6 години

Путин е виновен.

34

Анонимен

преди 6 години

Живея в Германия и преди 1-2 седмици забелязах, че 3 от ччасовниците ми изостанаха едновременно с 5 минути. Сега вече е ясно. Но не очаквах 21хх все още да има часовници без кварц.

33

Анонимен

преди 6 години

Ток с по-ниска честота?Електромерите се въртят по-бързо.

32

Анонимен

преди 6 години

Не, в УНСС

31

Честотния

преди 6 години

Голяма глупост е да говорим(още повече създаваме?!) времеви устройства с точност, зависеща от мрежовата честота. Не съм убеден, че Европа зависи точно от такива часовници (аз лично не съм виждал такива). Такава синхронизация е нещо крайно неточно, особено в дългосрочен (месеци, години) аспект. Съвременен часовник с мрежово захранване използва импулсен захранващ блок (на когото му е почти все едно колко херца има в контакта, както и колко волта впрочем) и кварцова стабилизация на честотата.

30

Стаматя

преди 6 години

Аз се чудя що пералнята пере толкова бавно вече, то за какво било :D

29

Анонимен

преди 6 години

Мрежовата честота не е за часовници.

28

WIC

преди 6 години

Това е фалшива Новина - Часовниците работят с ток а не с честота .По тази логика САЩ трябва да са ни изпреварили със 100 години - Мрежата и е на 60 херца .Света се побърка .

27

Анонимен

преди 6 години

Проблемът идва от Косово, не захранват достатъчно ток, вече 120 гигаватчаса е недостика. Хитрите албанци чакат пак някой друг да им плати сметката

26

Хейтър Тролев

преди 6 години

Добре че не са ги вързали към силата на тока щот в наше село е м/у 180-200 волта, та съм си сложил един преобразувател , да не ми се съсипят електро уредите.

25

50Hz CPU

преди 6 години

С това си разяснение ЕК за пореден път доказа пълните си непознания по технически въпроси. И точно тези ще цифровизират ЕС. Боже Опази! Може би и тактовата честота на процесора в компютрите ще съгласуват задължително с мрежовата на 50 херца. А от кога има "радиосинхрон"? Занимавайте се там с кривите краставици, за каквото сте родени и не ни заливайте с поредните си фалшиви новини!

24

Анонимен

преди 6 години

До Александро Волта"Чистотата"... И ти си един грамотен... Нямам думи! Сигурно и ТУ-София си завършил?

23

Александро Волта

преди 6 години

Чистотата на тока в Херци,Силата на тока в Ампери....Тъжно е да списваш фалшиви новини,когато си неграмотен по дадения въпрос!Статията е копи-пейс.

22

Анонимен

преди 6 години

Fake news. Часовникът на микровълновата тука не е мръднал.

21

онбашията

преди 6 години

До Анонимен 4константа е пи, а мрежовата честота щом им +- не е константа. освен това това което си посочил 0.1 е огромно отклонение, равно на 3 минути на денонощие.

20

Анонимен

преди 6 години

Много ми е чудно, как на някой може да му хрумне да си сравнява часовника по честотата на електрическата мрежа...

19

онбашията

преди 6 години

виновниците са проблема са инженерчетата които ползват честотата на мрежата за референс, а не някакви си там сърби.

18

Анонимен

преди 6 години

Поредния огромен проблем в Европа. Нещо като кривината на краставиците.

17

Анонимен

преди 6 години

"Тъй като електрическата мрежа в Европа работи на доста стабилна честота от 50 Hz, а часовникът измерва времето, като отчита броя на циклите в електрическото захранване."Това не е вярно! Електронните часовници използват кварцови осцилатори с доста по-висока честота от 50Hz. Изобщо не разчитат на честотата на променливия ток в електрическата инсталация. Това е лудост!https://en.wikipedia.org/wiki/Crystal_oscillator

16

Тралала

преди 6 години

По кабелите тече променлив ток, във бетона има метална решетка магнитното поле от кабелите се предава на металната решетка и де факто живеете във една метална клетка със честота 50 херца. Какво става когато тази честота се промени за прогонване на тълпи понякога се използва честота 2-3 херца.