Снимка: Reuters

Към двама младежи в Австрия са предявени обвинения, че са планирали да убият възможно най-много полицаи в джихадистка атака срещу провинциален полицейски участък по поръчка на чеченец от "Ислямска държава", предаде Ройтерс.

Според съдебни документи, цитирани от австрийската агенция АПА, 19-годишният австриец и 22-годишният чеченец, който живее в Австрия от дете, ще бъдат изправени утре пред съд във Виена. Говорителка на съда потвърди съобщението, съобщава БТА.

Заговорът бил разкрит, когато властите засекли комуникации по интернет между един от заподозрените и германец, обвинен по дело за заговор за джихадистка бомбена атака с друг австрийски младеж.

По данни на АПА чеченецът от "Ислямска държава" на име Абу Нух инструктирал през 2015 г. младия си сънародник в Австрия да избива полицаи. Младежът се преселил от Чечения в Австрия през 2005 г. заедно с родителите си. Той и другият обвиняем се радикализирали през 2015 г.

Съдебните документи сочат, че заподозрените се готвели да ограбят оръжеен магазин в Санкт Пьолтен, столицата на провинция Долна Австрия, и с това оръжие да нападнат полицейски участък в града. "Планът беше да се стреля по полицаи, докато умрат", признал на разпит по-възрастният задържан, предаде Ройтерс.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase