Снимка: Reuters
fallback

Германските власти обмислят въвеждането на безплатен обществен транспорт в най-замърсените си градове с оглед на заплахата от съдебни действия от страна на Европейската комисия заради качеството на въздуха, предаде ДПА.

Идеята се споменава в писмо до европейския комисар за околната среда Кармену Велаq подписано от министрите на Германия на околната среда и транспорта Барбара Хендрикс и Кристиан Шмит, както и от шефа на кабинета на канцлера Петер Алтмайер.

Мярката се обсъжда като средство да се намалят пътуванията с лични автомобили, тъй като Германия е заплашена от санкции от Брюксел за това, че не е направила достатъчно, за да редуцира вредните емисии от азотен диоксид. Има и предложения да се обособят "зони на ниски емисии", които ще засегнат тежкотоварния транспорт.

Брюксел даде на Германия и осем други замърсяващи държави членки последна възможност да представят нови мерки, за да се намалят емисиите от автомобилите и да се покрият стандартите на ЕС за качество на въздуха.
Вела заплаши да заведе дело в Съда на ЕС, ако не бъде удовлетворен от предложенията на Берлин.

Германският план предвижда за пробен период да се въведе безплатен обществен транспорт в градовете Бон, Есен, Ройтлинген, Манхайм и Херенберг, пише БТА.

На 22 февруари Федералният административен съд в Лайпциг ще се произнесе за законосъобразността на забраните за използване на автомобили. Решението му може да промени изцяло нещата за най-замърсяващите градове, които може да бъдат принудени да въведат някаква форма на забрана за използването на автомобили.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

12

Анонимен

преди 6 години

А при нас 1.60лв билет и акашш готови тухли образувани от финни прахови частици вътре в теб.

11

Анонимен

преди 6 години

Соц-а беше осъзнал че назрява голям проблем и с редица мерки опитаха да го забавят.Жителството, годините чакане за личен автомобил, създаване на цехове и заводи край малки населени места.

10

анон

преди 6 години

*** що не вземат напрао и четките за зъби да им плащат на горките, благородни, милосърдни примери за подражание. ми са тея 28 часа сяка седмица ли ше ги отбиват, иг метал ще се съвземе ли някога от уплахата пред перспективата да остане без лели

fallback