Снимка: Reuters

Австрия се противопостави на квотите за разселване на бежанци в Европа и обяви, че това пречи на ЕС.

"Принуждаването на страните от ЕС да приемат бежанци не води Европа към напредък. Дискусията няма смисъл", заяви новият австрийски канцлер Себастиан Курц в интервю за "Билд ам зонтаг". "Мигрантите, които се насочват към Европа, не искат да отидат в България или Унгария. Те искат да отидат в Германия, Австрия или Швеция", допълни той, цитиран от БТА.

Още по темата

Докато беше външен министър, Курц критикуваше решението на германската канцлерка Ангела Меркел да приеме в страната си над един милион мигранти през 2015 година. След като зае поста австрийски канцлер тази седмица, управлявайки в коалиция с крайнодясната Австрийска партия на свободата (АПС), той застана на страната на централноевропейските страни, които се противопоставят на подкрепяните от Германия предложения за разселване на търсещите убежище в ЕС.

Вместо да се влагат усилия в една провалена според него политика, Курц призова ЕС да подкрепи, "може би с военна сила", усилията да се окаже помощ на мигрантите в родните им страни или в съседни страни.

"Ако това не е възможно, трябва да им се окаже помощ в безопасни райони на техния континент", добави той. "ЕС трябва да помогне на това, може би дори да го организира и да го подкрепи с военна сила", смята новият канцлер.

От публикуваните откъси от интервюто не става ясно каква военна подкрепа предвижда Курц, но европейски лидери вече са предлагали ЕС да участва в мироопазващи операции за стабилизиране на конфликти в Африка.

Курц призова и да се коригират проблемите в имиграционната политика на ЕС, отбелязва ТАСС, цитирайки интервюто във в. "Билд ам зонтаг". Според него в момента границата между предоставяне на убежище и икономическата миграция са напълно размити.

Курц напомни също, че вследствие на миграционната криза, в Австрия са пристигнали множество хора, които според него са "закърмени с антисемитизъм". "Тук не може да има място за подобни възгледи", подчерта той. Според новият канцлер ислямът има отношение към Австрия и в страната живеят над 700 000 мюсюлмани. "Но политическият ислямизъм няма място в Австрия", заяви той.

Освен това Курц смята, че предвид значителните нарушения на правата на човека, Турция няма място в ЕС. "Не искам да приема, че ЕС наблюдава това и се преструва, че нищо не е станало", заяви той. "Според мен Турция, особено предвид политиката през последните години, няма място в ЕС", подчерта той в интервюто, цитирано от ТАСС. Той добави, че би било честно да се прекратят преговорите с Анкара за присъединяване, но отбеляза, че в момента мнозинството в ЕС не подкрепя тази идея, макар че изрази оптимизъм, че това ще се случи през идните години.

Според него "Турция се опитва да окаже значително влияние на турската общност в Австрия, Германия и други страни и да попречи на интеграцията на турците".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase