Тереза Мей и Жан-Клод Юнкер. Снимка: Reuters

Европейската комисия съобщи тази сутрин, че е постигнат достатъчен напредък в първата част от преговорите по оттеглянето на Великобритания от ЕС.

Комисията препоръчва на Европейския съвет да приеме същото заключение. Дали тази препоръка ще бъде взета предвид държавните и правителствените ръководители на ЕС ще преценят следващия петък. Ако Европейският съвет сподели мнението на ЕК, ще бъде решено преговорите да преминат към обсъждане на бъдещите отношения с Лондон.

Комисията уточни, че оценката й почива на съвместен доклад, подкрепен днес от британския премиер Тереза Мей при среща с председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер.

Комисията е удовлетворена от постигането на достатъчен напредък по въпросите за правата на гражданите, финансовите задължения на Лондон и границата между Ирландия и Северна Ирландия.

Още по темата

Юнкер коментира, че постигнатото споразумение е "справедливо", но подлежи на одобрение от държавите в ЕС. По неговите думи комисията е готова да започне незабавно преговорите във втората част.

"Преговорите са трудни, но ние постигнахме пробива, от който се нуждаехме", коментира председателят на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер. "Доволен съм от справедлива сделка", каза той пред журналисти.

Британската премиерка Тереза Мей заяви, че постигнатото споразумение с Европейската комисия гарантира правата на близо 3 милиона граждани от ЕС във Великобритания и на 1 милион британци в страните от ЕС, предаде Асошиейтед прес.

Тя потвърди, че няма да има "твърда" граница между Северна Ирландия и Република Ирландия след Brexit. По думите на Мей Северна Ирландия се ползва от "уникални обстоятелства", тъй като е единствената в Обединеното кралство със сухопътна граница със страна от ЕС. Проблемът за тази граница заплашваше да извади от релси преговорите за Brexit, припомня АП.

Мей каза, че според постигнатата с Европейската комисия договорка границата ще остане отворена, като същевременно се запази конституционната и икономическа цялост на Обединеното кралство.

ЕК отбелязва, че преговорите с Лондон трябва да приключат до идната есен. Договорените резултати подлежат на одобрение от Европейския парламент, пише БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase