Снимка: Reuters
fallback

Кметицата на Барселона Ада Колау обвини сваленото каталунско правителство на Карлес Пучдемон, че е довело испанската автономна област до катастрофа. Колау беше категорична, че мнозинството каталунци са против обявяване на независимост, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

На заседание на партията си "Каталуния ен Кому" Ада Колау поиска обяснения от сепаратистките лидери, но и призова за освобождаване на онези, които са задържани от централните власти.

Oще по темата

"Ние искаме затворниците да бъдат освободени, но искаме също едно безотговорно правителство, което доведе страната до катастрофа, да се изправи пред отговорностите си и да признае грешките си", заяви Колау, преди да отиде на голяма демонстрация в Барселона за освобождаване на арестуваните ръководители.

"Те предизвикаха напрежение в Каталуния и излязоха с едностранна декларация за независимост, която мнозинството не иска", каза още Колау.

По думите на Колау декларацията за независимост, приета на 27 октомври от 70 от 135-имата депутати в каталунския парламент, не е довела до провъзгласяване на републиката. Тя упрекна сваления каталунски лидер Карлес Пучдемон, че е заминал за Белгия, оставяйки Каталуния "сама пред несигурността".

"Те направиха декларацията и после си заминаха", заяви Колау. Тя разкритикува също реакцията на испанското правителство на консерватора Мариано Рахой, което задейства член 155 от Конституцията, за да постави областта под прякото управление на Мадрид.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

37

Морски

преди 6 години

Свобода за Каталуня!!!НЕ на фашисткия Евросъюз.

36

сър Пичук

преди 6 години

До ДодоА кметицата като се казва Ада от ада ли идва и дали да не я пратим направо по дяволите? Верно си голем Додо на испански.

35

Анонимен

преди 6 години

Какво раздуват толкова нали ще има избори,а дотогава да гледат фактури,а не цветове на брошури и приложения към тях с предложения щом искат независимост,с половин глас не се получава,с такъв глас може само за подгряване като на концерт.

fallback