Снимка: Reuters
fallback

Парламентът в Каталуния обяви независимостта на Каталуния от Испания.

Предложението, внесено по-рано днес от партиите "Заедно "За" и "Кандидатура за народно единство" (CUP), бе подкрепено с гласовете на 70 депутати. Десет се обявиха "против", двама бяха въздържали се, информира "Фокус".

Опозиционните партии в каталунския парламент напуснаха пленарната зала преди гласуването на предложението за обявяване на независимост, съобщиха по-рано медиите.

В същото време се очаква Испанският сенат да започне гласуване на ограничаване на автономията на Каталуния. Така Мадрид налага централната власт над самоуправляващата се област, пише "Дарик".

Oще по темата

По-рано днес в реч пред сенаторите премиерът Мариано Рахой обяви, че ако правителството получи съгласие да задейства член 155 от конституцията, който му разрешава да въведе пряко управление на Каталуния, първото му решение ще бъде да уволни каталунския лидер Карлес Пучдемон и министрите му.

Рахой обясни, че пряката намеса на централната власт в Каталуния няма за цел да отнема права и свободи на каталунците, а да ги защити. Ставащото в Каталуния е явно нарушение на законите, на демокрацията, на правата на всички и това има последствия, заяви испанският премиер.

Рахой заяви, че каталунският премиер Карлес Пучдемон е можел да спре ескалацията на кризата с Мадрид, но е отказал да го направи, предаде ДПА.

"Той и само той" е виновен за задействането на член 155 от конституцията, заяви Рахой. "Това е законен, демократичен механизъм, който е одобрен от испанците и съществува в огромното мнозинство от страните, които ни заобикалят", изтъкна испанският премиер.

Член 155 от испанската конституция никога не е бил задействан, откакто в Испания бе възстановена демокрацията преди четири десетилетия, отбелязва ДПА.

Регионалният парламент на Каталуния също ще заседава по-късно днес и е възможно официално да обяви независимост на областта.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

170

e ne e naglaseno

преди 6 години

nikoj ne moze da predvidi vsi4ki posledizi ot nqkakvo smelo na4inanie. i soziolo3ite ne mogat. ponqkoga negativite sa pove4e. No tova sa riskovete na novite posoki. Istoriqta poka3va kakvo stava... stiga da ne e prepravena v u4ebnizite i dokumentite

169

Бай Оня

преди 6 години

Българите пак показват колко са ***, и пак се делят на русофили и русофоби, инфантилно поведение, неуважаеми и прости сънародници! Дали Каталония ще се отдели или не, на Бай ви Оня ме у през ....! Това са си техни вътр. работи! На да ми говорите че Косово трябвало да се върне на Сърбия е шизофрения! Сърбия е враг, а Косово е било българско, преди сръбските *** да го окупират! Сега е албанско! Сърбите трябва да бъдат изгонени и от Поморавието, което също е исторически българска територия.

168

СССР

преди 6 години

Българския русофил подкрепя отцепването на Каталуния, но смята че разпадането на Югославия е било зло? Шизофрeния?

fallback