Снимка: БТА
fallback

Испанският крал Фелипе Шести беше обявен снощи за персона нон грата от градския съвет на каталунския град Жирона, в който сепаратистите имат силни позиции, предаде ТАСС.

Предложението за обявяване на държавния глава за персона нон грата беше подкрепено на заседание на градския съвет. Освен Фелипе Шести съветниците обявиха за нежелан и представителя на централното испанско правителство в Каталуния Енрик Мильо.

Oще по темата

Градският съвет гласува с мнозинство и да откаже да подкрепи действието на чл. 155 от испанската Конституция, задействан от правителството на Мариано Рахой. Решението на централното правителство беше взето след референдума за независимост на Каталуния и предполага частично ограничаване на местното самоуправление в автономната област.

По-рано предложение за обявяване на краля за персона нон грата беше отхвърлено от градския съвет на Барселона. То беше внесено от партията Кандидатура за народно единство, която подкрепя отделянето от Испания, пише БТА.

Тя обаче не успя да събере достатъчно гласове. Първият заместник-кмет на каталунската столица Херардо Писарульо отбеляза, че обявяването на краля и семейството му за персона нон грата е нецелесъобразно и не би било от полза.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

45

Футуролог

преди 6 години

Хибридните държави започнаха да се роят. Тази тенденция е на път да затрие Европа, като континент на благоденствието. Защо ли си мисля, че тези, които имат най-голяма полза от това всъщност са двете най-големи световни империи - САЩ и Русия. На тях със сигурност не им трябва трети в лицето на ЕС с който да делят голямата баница.

44

Анонимен

преди 6 години

След Косово и Крим, още един Абсурдистан напъва да се листва на картата. Не върви на добре Европа.

43

турист

преди 6 години

Да си изгорят испанските паспорти, за да пътуват по света , като талибани и руснаци. Т.Е. унижавани и нежелани.

fallback