Снимка: Reuters
fallback

Каталунците излизат на референдум за независимост от Испания. Властите в Мадрид го обявиха за незаконен и правят всичко възможно да осуетят провеждането му.

"Искате ли Каталуния да стане независима държава с републиканска форма на управление?", гласи въпросът на допитването.

Стотици каталунци започнаха да се редят на опашки пред училища и други сгради, обозначени като изборни секции.

Хората започнаха да пристигат още преди зазоряване, присъединявайки се към родители, деца и активисти, които от няколко дни са окупирали сградите и не се подчиняват на съдебната заповед да ги напуснат.

Oще по темата

Автоколона от около 30 полицейски микробуса, микробуси без обозначителни знаци и камион с полицаи напуснаха пристанището на Барселона рано тази сутрин, съобщи Ройтерс, като се позова на очевидец.

Хиляди полицаи бяха изпратени от цяла Испания, за да не позволят произвеждането на референдума.

Референдумът потопи Испания в една от най-сериозните конституционни кризи от десетилетия, пишат световните агенции, цитирани от БТА.

Те напомнят, че напрежението между Мадрид и Барселона се засили, откакто на 6 септември каталунският парламент одобри закон за допитването. Два дни по-късно той бе отменен от Конституционния съд на Испания и това даде правно основание за действия на полицията и правителството в Мадрид.

Кабинетът на премиера Мариано Рахой заяви, че референдумът няма да се състои, но каталунските лидери увериха, че допитване ще има.

Полицията конфискува милиони бюлетини и изборни книжа. Не бяха публикувани избирателни списъци, полицията получи нареждане да затвори помещенията, където каталунците казват, че ще има избирателни секции.

Противниците на отделянето на автономната област от Испания се очаква да бойкотират вота.

Според каталунските власти право на глас имат над 5,3 млн. каталунци, които ще могат да гласуват в 2315 секции от 9 ч. до 20 ч. (от 10 ч. до 21 ч. българско време).

Снощи испанското министерство на вътрешните работи обаче обяви, че повечето от тези участъци са били затворени от правоохранителните органи.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

80

чудя се

преди 6 години

Както е тръгнало,дали не се връщат полисите- град-държава.......Човечеството се бъхти като хамстер във въртележка,няма слизане.Повтаря се едно и също.Може би наистина живеем в"Матрицата".

79

luckyman

преди 6 години

Сега как ще се назовават каталунците, които гласуват за отцепване? Опълченци, сепаратисти? А санкции ще има ли?

78

Анонимен

преди 6 години

Не бързайте да се радвате, защото след 10-ина години и цели райони в България ще имат основание да искат отцепване, паляци.

fallback