Снимка: архив "Булфото"

Европа се прицели в ново предизвикателство – да се оформи като световен технологичен лидер.

Това стана ясно то думите на еврокомисаря по цифровата икономика и общество Мария Габриел. Тя анализира вчерашната реч на председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.

Габриел обясни, че изказването му очертава постигнатото, но и задава рамката за бъдещо развитие на ЕС.

"Европа постигна много. Ако погледнем икономиката ще видим, че тя реализира устойчив растеж, намалява безработицата, откриват се много нови работни места. Но от друга страна, Европа все още не е онзи технологичен лидер, който искаме да бъде", каза Габриел, цитирана от екипа си.

Още по темата

Според нея това е огромно предизвикателство – "да направим така, че да видим технологичното лидерство на Европа в близко бъдеще".

Габриел обясни, че технологиите вече определят в голяма степен конкурентноспособността на икономиките, а оттам и възможностите на хората да имат по-добър живот.

Еврокомисарят приветства централната роля, която Жан-Клод Юнкер дава на технологиите при защита правата на гражданите  и сигурността на страните.

"За мен това звучи като послание, че нашето бъдеще е общо, нашето бъдеще е дигитално.", казва Габриел и допълни, че споделя тезата на Юнкер, че киберсигурността трябва да е в центъра на вниманието на държавите в ЕС.

"Много е важно на ниво Европейски съюз да имаме бърз и ефективен механизъм за обща реакция, когато става въпрос за масова  кибератака. Да можем да споделяме информация е от първостепенно значение. Така че гражданите на Съюза, бизнеса, институциите да се чувстват защитени и предпазени", допълни.

Тя обясни, че съвсем скоро ще бъдат разширени функциите  на Агенцията за киберсигурност, които ще я направят по-оперативна и по-ефикасна. Но не само това. "Всеки европейски потребител, който ползва услуга или купува стока през мобилно устройство или компютър, ще бъде още по-защитен чрез предстоящото приложение на европейската схема за сертифициране на сигурността на продуктите", смята еврокомисарят.

Тя подкрепи и посланието на Юнкер за равенство между различните страни членки и равенство на гражданите. "Не" на втора категория граждани, "не" на втора категория работници, "не" на втора категория потребители", категорична бе Мария Габриел.

Тя напомни и вниманието, което шефът на ЕК отдели на Западните Балкани. "Те са приоритет и на българското председателство и българският премиер Бойко Борисов и цялото правителство работят упорито по този въпрос", каза тя.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase