Снимка: Reuters

"Изключително съм доволен, че България бе споменавана толкова често в изказването на председателя на ЕК и то в положителна светлина. Усилията ни не са били напразни." Това заяви президентът на Партията на европейските социалисти Сергей Станишев и експремиер на България след днешната реч на председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер пред парламента в Страсбург.

Когато се действа с обединени усилия в името на национални цели като приемането на България в Еврозоната и в Шенгенското пространство, това дава резултати, каза Станишев, като припомни срещите си Жан-Клод Юнкер, както и разговорите на премиера Бойко Борисов, които очевидно имат своя положителен ефект.

По повод заявеното от Юнкер, "че е време България и Румъния да влязат в Шенген", Станишев отбеляза, че това е нещо, за което той е провел национална кампания през 2015 г., отстоява постоянно и има подкрепата на европейските социалисти.

Още по темата

Юнкер обяви, че и страните, готови да влязат в Еврозоната -  каквато е България, трябва да бъдат допуснати колкото може по-бързо, каза още Станишев и оцени това като още едно доказателство, че когато има воля, резултатите рано или късно ще дойдат.

Станишев откроява и факта, че в речта си Юнкер се обяви и против доста противоречивата идея за Европа на 2 скорости,  срещу което от самото начало са против както европейските, така и българските социалисти. "Европа има два бели дроба, единият на изток, другият на запад и ако не диша с двата едновременно, би се задушила", каза президентът на ЕК.

"Намирам това за положителен знак. Неслучайно президентът на ЕК описа Европейския съюз като свързващ "Европа от Виго (Испания) до Варна", а не използва някой по-източен град в друга държава. Това означава, че ние сме в дневния ред и това трябва да го използваме в максимална степен по времето на Българското председателство на Съюза", добави Станишев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase