Снимка: архив, Reuters

Идването й на власт изглеждаше като затишие в бурята, предизвикана от гласуването за Brexit. Година по-късно Тереза Мей е премиер със затихващи функции, а очертанията на Brexit-а стават все по-неясни.

Стигна се дотам тя да се обърне към опозицията за "справяне с предизвикателствата, пред които сме изправени" и се опитва да представи този признак на слабост като "зрял" начин да се прави политика, по думите на заместника й Деймиън Грийн, след провала й на парламентарните избори от 8 юни, на които нейната Консервативна партия загуби абсолютното си мнозинство в парламента, пише Франс прес.

60-годишната пасторска дъщеря Мей поиска предсрочни избори, като разчиташе, че на тях ще получи още по-голяма подкрепа за договарянето на излизането от ЕС. Тя бе избрана начело на партията си на 11 юли 2016 г., а след това начело на правителството на 13 юли, в хаоса и братоубийствените борби между поддръжници на Brexit-а, последвали референдума от 23 юни, и изглеждаше като разумния човек и "сигурния чифт ръце", който ще управлява добре страната.

Избирателите обаче спряха твърдата линия, която тя бе възприела и оттогава тя е загубила влиянието си, отбелязва европейски дипломатически източник.

Тереза Мей искаше излизане от европейския общ пазар и възстановяване на граничния контрол за ограничаване на имиграцията от страни на ЕС. Нейната Консервативна партия и самото й правителство обаче продължават да са разделени по въпроса. Това е историческо разделение на торитата между еврофили и еврофоби, което скоро няма да изчезне.

Финансовият й министър Филип Хамънд защитава интересите на икономическите и делови среди, които в огромното си мнозинство не искат Brexit и не вярват в обещаното от Мей светло бъдеще на свободния обмен извън ЕС.

Независимо дали става дума за Япония, Австралия или САЩ, привилегированите търговски споразумения, които смята да сключи Мей, изглеждат твърде неясни. В понеделник австралийският премиер Малкълм Търнбул заяви в Лондон, че споразумение за свободен обмен с ЕС ще е с предимство пред споразумение с Великобритания. Япония наскоро подписа с ЕС, а американците дадоха да се разбере, че няма да се втурнат да услужват на Мей.

Министърът й за Brexit-а и активен еврофоб Дейвид Дейвис накрая също осъзна мащабите на последствията от скъсването с ЕС и смекчи реториката си.

Не минава ден без нова отстъпка: Съдът на ЕС ще продължи да има компетенция за Великобритания "в един преходен период" вместо връзката да бъде прекъсната в края на преговорите през март 2019 г., каза Деймиън Грийн в понеделник по Би Би Си.

Сега всички изглеждат съгласни - или най-после са проумели - че излизането от ЕС ще бъде последвано от преходен период, докато се договори споразумение за свободен обмен и ново митническо споразумение с Брюксел. И свикват с мисълта, че този преходен период ще трае няколко години. Крайният резултат обаче е все така мъгляв.

Тереза Мей казва, че това трябва да е "дръзко и амбициозно" споразумение". ЕС казва, че и дума не може да става Великобритания да си подбира само каквото я устройва. "Не може да има участие в общия пазар сектор по сектор", повтаря главният преговарящ Мишел Барние.

Стигна се дотам някои хора във Великобритания да се замечтаят на глас Brexit-ът да не се състои като следващия лидер на еврофилската партия "Либерални демократи" Винс Кейбъл. "Все повече хора, политици, чиновници казват, че това няма да се случи и смятам, че възможността то да не отиде по-далеч става съвсем реална", каза той вчера, заради огромната задача и предизвиканите от нея проблеми.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase