Източник: Reuters
fallback

Италианското правителство обмисля блокирането на лодки с мигранти до бреговете си, след като за периода 24-27 юни там са пристигнали над 11,000 бежанци на фона на вече 60-те хиляди до края на май, пише The Guardian.

То е дало мандат на своя посланик в ЕС - Маурицио Масари, да повдигне въпроса официално за драстични промени в процедурите за даване на убежище, като една от идеите е да се спират лодките, които нямат италиански знамена, най-вече тези в Сицилия и Калабрия.

Oще по темата

За тази година Италия се оказва основното място, от което африкански мигранти стъпват на европейски брегове, като това се дължи най-вече на факта, че всички нейни съседи са затворили границите си, за да се опитат да накарат мигрантите да се придвижват на север. Въпреки че на ниво ЕС Полша и Унгария бяха помолени да облекчат натоварването на Италия и Гърция, приемайки повече мигранти, те отказаха.

Кризата в страната за количеството мигранти толкова се влоши, че вътрешният министър - Марко Минити, прекрати полета си към Вашингтон и се върна, за да адресира този въпрос. Една от обсъжданите теми е била дали неправителствените организации, които помагат и чакат бежанците от Либия, всъщност не действат като стимул на контрабандистите да вкарват още повече хора.

Матиа Тоалдо, експерт по ситуацията в Либия към Европейския съвет за външния отношения, описа намеренията на Италия като "паническа мярка", изказвайки съмненията си, че това изобщо би било законно, ако се случи.

28-те лидери на ЕС миналата седмица се съгласиха, че Италия и Гърция трябва да получат повече помощ за бежанците, които приема. Двете действия в тази посока ще са по-голямо сшешно финансиране към Италия и искане към европейските държави да отделят повече средства към африканските страни, като надеждата за това е, че по-добрите условия там могат да накарат хората да не ги напускат и да търсят убеждище в страна от ЕС.

Канцлерът на Германия се опасява, че дългсрочните демографски тенденции показват, че над 100 млн. африканци могат да бъдат тласнати към Европа най-вече заради промени в климата и бедност - сценарий, за който европейските правителства със сигурност не са подготвени.

Тя смята да прекрати миграцията, като се пребори с бедността в Африка. Нейната основна инициатива е да ангажира африканските страни с икономически реформи с помощ от частни инвеститори, които да доведат със себе си нови работни места и нови начини за развиване на бизнес.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

26

Анонимен

преди 6 години

"Спакяват" ги на 1 км от либийския бряг и ги карат в Италия.Защо не ги връщат пак в Либия?

25

Анонимен

преди 6 години

Лудост е да се иска разрешение от ЕС за каквото и да било

24

Анонимен

преди 6 години

Моля ви обяснете ми каква е тази лудост да обикаляш по море и да прибираш хиляди африканци почти ежедневно . Защо ? Защо ще взимат икономически мерки и ще наливат пари в Африка , като логиката и разума казва, че най ефективно ще е да има военни кораби които да пазят Европа .Мисля че ни лъжат с тези мерки , хвърлят ни прах в очите и трафика си върви с пълна пара със протекциите на ЕС. Плюя на този *** съюз която главна цел е да унищожи европейците . Жалко че търпим , жалко ...а не трябва

fallback