Снимка: Reuters
fallback

Този ден е важна победа както за мен, така и за системата на ООН за гарантиране на правата на човека, заяви от балкона на еквадорското посолство в Лондон основателят на "Уикилийкс" Джулиан Асандж, след като Швеция прекрати разследване срещу него по обвинение в изнасилване, предаде Франс прес.

Oще по темата

Асандж обаче подчерта, че неговата правна битка не е приключила. "Същинската война едва започва", каза той, цитиран от БТА.

Неизбежното разследване на случилото се в този момент на ужасна несправедливост ще бъде, надявам се, не само за мен, отбеляза Асандж и подчерта, че задържането и екстрадирането без повдигнато обвинение се е превърнало "в отличителна черта на Европейския съюз", посочва Ройтерс.

Асандж благодари на еквадорското правителство, което му е дало убежище и го е защитило пред силния натиск.
Основателят на "Уикилийкс" разкритикува западните правителства, но подчерта, че е готов да влезе в диалог с британските и американските власти.

Моите адвокати се свързаха с британските власти и се надяваме да започнем диалог относно най-добрия начин да се върви нататък. Въпреки че бяха отправени някои крайно заплашителни забележки, с готовност ще започна диалог с американското министерството на правосъдието във връзка със случилото се, добави той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

10

Анонимен

преди 6 години

Тез евроатлантици направо ме разтапят. Как може да си мислят, че всеки един, притежаващ НЯКАКВО чувство за справедливост, правдивост и реализъм е руснак или русофил? Такъв комплимент на руснаците може да направи само един морален и достоен или само един много неумен враг ;) Русофобите не са от моралните и достойните ;)

9

Гост+

преди 6 години

Важното е уикилийкс да продължава да публикува интересни факти и неоспорими истини, а не фейкс като другите, пък нас какво ни интересува кои са шпионите

8

хх

преди 6 години

Най-вероятно ще си отиде при шефовете в москва, както много други руски шпиони.Вече е прекалено осветен за да представлява някаква опасност, за когото и да било.

fallback