Снимка: Reuters

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск беше разпитван в продължение на повече от осем часа при закрити врата от полската прокуратура. На излизане, след като даде показания, той заяви, че делото, по което беше призован като свидетел, е от "силно политически характер", предаде Асошиейтед прес.

След като излезе от сградата на прокуратурата, Туск заяви пред репортерите, че не може да даде подробности за показанията, които е дал при закрити врата, тъй като представляват тайна. Единствено каза, че са се отнесли към него гостоприемно, като са му предложили "чай, кафе и вода". "Цялото дело е със силно политически характер", заяви Туск.

Той каза също, че се е явил за разпита "от уважение към полската държава". По думите му обаче той е уведомил прокуратурата, че ще се позове на дипломатическия си имунитет като председател на Европейския съвет, ако сметне, че следствените действия имат за цел да му пречат да си върши работата.

Докато беше в сградата на прокуратурата, отвън го чакаха негови привърженици със знамена и транспаранти. Те наричаха Туск "нашия европейския президент" и заявиха, че винаги ще го подкрепят в Полша, предаде ТАСС, цитирана от БТА.

По-рано беше съобщено, че става дума за разследване срещу двама бивши шефове на полския военен контрашпионаж - генералите Януш Носек и Пьотър Пител, заподозрени в сътрудничество с руската Федерална служба за сигурност без разрешението на тогавашния министър-председател Доналд Туск. Един от заподозрените твърди, че Туск е бил информиран за контактите с руските тайни служби и е дал съответното разрешение.

Туск заяви, че дясното полско правителство се опитва да го дискредитира чрез очерняща кампания.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase