Снимка: архив, Reuters
fallback

Във фрагментирания политически пейзаж на Италия се появи ново образувание, кръстено "Червеното нещо", след като значителна част от лявото малцинство се отдели от управляващата левоцентристка Демократическа партия (ДП), предаде ДПА.

Разделението беше причинено от разногласия между Матео Ренци, бивш лидер на партията и премиер, и недоволни партийни членове, водени от бившия премиер Пиер Луиджи Берсани, които го обвиняват, че предава традиционните леви и работнически корени на партията, заемайки прекалено либерални и центристки позиция.

"Червеното нещо" или "La Cosa Rossa" на италиански, е препратка към филм на Нани Морети от 1990 г., озаглавен "Нещото". Филмът показва дебатите в Италианската комунистическа партия по предложение за премахване на определението "комунистическа" от името й, след падането на Берлинската стена и края на Съветския съюз, отбелязва Ройтерс.

В резултат на тези дебати основаната през 1921 г. ИКП се преименува на Демократична партия на левицата през 1991 година. Малцина партийни членове, обявили се против промяната на името, се отцепиха и основаха Партията на комунистическото възраждане.

Демократичната партия на левицата премина през няколко трансформации и накрая еволюира до Демократическа партия през 2007 година.

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

4

Мунчо

преди 7 години

Аха, "Червеното нещо" всъщност станало 1 голямо нищо!

3

Анонимен

преди 7 години

До Анонимен 2Благодаря за потвърждението на превода. Предвид нивото на сайта, предположих че са пльоснали буквален превод от Гугъл, а на практика изразът за означава нещо друго. И да, и аз съм на мнение, че италианският е изключително красиво звучащ език, но нещо не ми върви :D

2

Анонимен

преди 7 години

До Анонимен 1моят италиански е мн. добър,живея в италия,и да,означава-червеното нещо!Cosa-се използва като -какво?,Нещо.Ето и пример.Говорите си с някой ,той ти казва нещо,но или не си разбрал,или питаш с учудване-Cosa???..(какво?),друг пример-Sta cosa e molto bella!-това Нещо е много хубаво!Италианският е страхотен език,като песен!!

fallback