Снимка: архив Reuters
fallback

България е обявила готовност да приеме незабавно 310 бежанци по двете програми на ЕС, които си поставят за цел да преразпределят идващите от Гърция и Италия към вътрешността и за довеждане на търсещи убежище легално – от лагерите около Сирия.

Oще по темата

Това става ясно от доклад на Европейската комисия, разпространен  днес в Брюксел.

Според отчета София е обещала да вземе 260 души от Гърция и 50 човека от лагерите. Това й оставя задължението да прибере още 831 души от Гърция и 140 от Италия, за които засега сме декларирали, че нямаме място.

Досега у нас са дошли 29 бежанци, като правителството на Бойко Борисов не е приемало нови хора през последните месеци от пребиваването си във властта, показват данните от Европейската комисия.

Брюксел днес подкани европейските столици да си изпълнят поетите ангажименти, като "инжектират повече спешност", особено по отношение на дълга към Гърция.

По договорените квоти за прием на 160 000 бежанци от Гърция и Италия, където огромни количества хора очакват преместване, досега са прехвърлени едва 12 000, като решението трябва да се изпълни изцяло до есента. Еврокомисията е направила разчет всеки месец по 1000 души да бъдат местени от Италия и по 2000 от Гърция.

"Вместо да се тревожат за условията, при които се намират бежанците в Гърция, страните трябва да правят повече за преместването им", посъветва първият зам.-шеф на Еврокомисията Франс Тимерманс днес.

Нито една държава не си е изпълнила обещанието, включително Германия, която е приела общо 2007 души, от квотата си от 27 500 бежанци от двете гранични държави.

Унгария и Полша продължават да отказват да вземат доказани бежанци с подготвени документи за убежище от Гърция и Италия, както и от бежанските лагери, независимо, че са съгласили с определените им квоти. Други държави вече са изпълнили наполовина задълженията си.

Тимерманс определи като самозаблуда убеждението на някои държави, че бежанският проблем може да се реши само със засилване на охраната и контрола по границата и борба с трафикантите. "Без солидарност между страните членки няма да стане", каза той.

В същото време той заяви, че след март Еврокомисията ще се събере, за да прецени дали да започне наказателни процедури срещу държавите, които не си изпълняват квотите. Досега тя се въздържала да прави това, тъй като "това няма да помогне на бежанците".

"Опитваме се да бъдем прагматични и разчитаме на политически натиск", обясни Тимерманс.

Брюксел се опасява нарочените държави да не блокират приема за целия срок на съдебното дело, което обичайно продължава около 2 години.
При очертаващия се провал с бежанските квоти, Еврокомисията се похвали, че Засега легалното прехвърляне на сирийци от лагерите в Ливан, Египет, Йордания и Турция, както и на бежанци от Африка, върви по план.

14 000 от договорената бройка от 22 000 души вече се намират в Европа. Тук най-добре се справят Холандия, която е изпълнила цялата си бройка от 1000 бежанци и Великобритания, която е прибрала всички полагаеми ѝ се 2200 бежанци. Следва ги Германия, която от определени ѝ 1600 души вече е взела 1213 сирийци от Турция по схемата за всеки върнат от Гърция в Турция бежанец – един сириец в ЕС.

България не е приела нито един от спуснатите ѝ 50 бежанци. В същото положение са Румъния, Словакия, Словения, Малта, Люксембург, Гърция и Унгария.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

67

Анонимен

преди 7 години

Да ви пикая на ЕС и НАТО !!!!!!!НЕ МОГА ДА РАЗБЕРА МАЙКО МУ СТАРА ОТ КЪДЕ НА КЪДЕ НЯКОЙ ВСЕ ЩЕ НИ КАЗВА КАКВО ДА ПРАВИМ НИЕ СУВЕРЕНИТЕТНА СТРАНА ЛИ СМЕ ИЛИ НЯКАКВА КОЛОНИЯ НА АМЕРИКАНЦИ И РУСНАЦИ

66

Гошо

преди 7 години

Ми да си ги вземат!

65

venix

преди 7 години

начи... сметни 160000 * 7000 на колко евро е равно... и после си задай въпроса къде аджаба отиват тия пари. щото нали се сещаш тия каналджии на #кой са хора?

fallback