Снимка: Facebook
fallback

Общ преглед

Премиерът в оставка Бойко Борисов обяви от страницата си във Facebook, че в Брюксел е започнала срещата му с лидерите от Европеайската народна партия, която се провежда по традиция преди заседанията на Европейския съвет.

"Ще обсъдим различните позиции по темите миграция, сигурност, икономическо и социално развитие и ситуацията с приложението на споразумението с Турция. Нашата позиция е, че е необходимо продължаване на подкрепата за всички държави-членки на предна линия и от спешно попълване на капацитета за бързо реагиране на Европейската гранична и брегова охрана. Страната ни ще настоява и за потвърждаване на ангажимента за прилагане на договореностите с Турция, както и за ефективно прилагане на споразумението с Афганистан", написа той.

Само преди ден, на правителственото заседание, Борисов обяви, че макар темата за преговорите с Турция да е извадена от дневния ред на заседанието поради непостигането на съгласие между държавите-членки, принципното мнение на България е за потвърждаване на ангажимента за прилагане на договореностите с Турция и за продължаване на преговорния процес със страната.

"Колкото и да повтарям нашите претенции към Турция в редица сфери, стратегическото ни отношение към нашите съседи е да се спазват споразуменията, да се развиват, да се надграждат и да се отчита това, което те правят за справянето с бежанската вълна", коментира Борисов, според стенограмата.

Зам.-вътрешният министър Филип Гунев информира, че "колкото ние успяваме да спрем на границата, горе-долу те също толкова предотвратяват да влязат".

Бойко Борисов посочва и че споразумението между ЕС и Турция за реадмисия и преговорният процес за присъединяване са надежден и устойчив инструмент и механизъм за осъществяване на дългосрочни дейности от взаимен интерес, за предотвратяване на хуманитарни кризи и за развитие в стратегическа перспектива на отношенията между страните и между техните граждани.

"Необходимо е да продължат усилията за запазване на постигнатото и за осъществяване на напредък, дори в условията на бежанска и миграционна криза и на вътрешнополитически затруднения в редица страни от Европа и съседните региони", подчертава министър-председателят.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

76

Анонимен

преди 7 години

До Българин от Германия 93Ти най-добре замини за Русия и ни се обади от там.

75

Анонимен

преди 7 години

До колега 85Не е трудно да се види от коментарите ви, че основната ви цил е да всявате несигурност, недоволство и смут по всички възможни теми следвайки полицейските методи на покровителите ви които ви плащат за това.

74

Българин от Германия

преди 7 години

Както се развиват нещата, от Германия ще замина направо за Русия, или поне към Унгария, Словаки, Чехия или Полша, където виждам единствено бъдещето за моите деца. Жалко, че България върви заедно с Германия отново към катастрофа. Вишеградската Четворка имат национално отговорни правителства.

fallback