Снимка: Facebook

Общ преглед

Премиерът в оставка Бойко Борисов обяви от страницата си във Facebook, че в Брюксел е започнала срещата му с лидерите от Европеайската народна партия, която се провежда по традиция преди заседанията на Европейския съвет.

"Ще обсъдим различните позиции по темите миграция, сигурност, икономическо и социално развитие и ситуацията с приложението на споразумението с Турция. Нашата позиция е, че е необходимо продължаване на подкрепата за всички държави-членки на предна линия и от спешно попълване на капацитета за бързо реагиране на Европейската гранична и брегова охрана. Страната ни ще настоява и за потвърждаване на ангажимента за прилагане на договореностите с Турция, както и за ефективно прилагане на споразумението с Афганистан", написа той.

Само преди ден, на правителственото заседание, Борисов обяви, че макар темата за преговорите с Турция да е извадена от дневния ред на заседанието поради непостигането на съгласие между държавите-членки, принципното мнение на България е за потвърждаване на ангажимента за прилагане на договореностите с Турция и за продължаване на преговорния процес със страната.

"Колкото и да повтарям нашите претенции към Турция в редица сфери, стратегическото ни отношение към нашите съседи е да се спазват споразуменията, да се развиват, да се надграждат и да се отчита това, което те правят за справянето с бежанската вълна", коментира Борисов, според стенограмата.

Зам.-вътрешният министър Филип Гунев информира, че "колкото ние успяваме да спрем на границата, горе-долу те също толкова предотвратяват да влязат".

Бойко Борисов посочва и че споразумението между ЕС и Турция за реадмисия и преговорният процес за присъединяване са надежден и устойчив инструмент и механизъм за осъществяване на дългосрочни дейности от взаимен интерес, за предотвратяване на хуманитарни кризи и за развитие в стратегическа перспектива на отношенията между страните и между техните граждани.

"Необходимо е да продължат усилията за запазване на постигнатото и за осъществяване на напредък, дори в условията на бежанска и миграционна криза и на вътрешнополитически затруднения в редица страни от Европа и съседните региони", подчертава министър-председателят.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Още новини

Коментари Напиши коментар