Бепе Грило. Снимка: Reuters
fallback

Популисткото движение "Пет звезди" заяви, че е на път да управлява Италия, след като министър-председателят Матео Ренци обяви, че ще подаде оставка след поражението на референдума за конституционна реформа, предаде Асошиейтед прес.

Движението, оглавявано от комика Бепе Грило, беше начело на кампанията за гласуване против предлаганите от Ренци конституционни промени.

Според неокончателни резултати близо 60% от участвалите в референдума избиратели са отхвърлили реформата.

Oще по темата

Луиджи Ди Майо - един от лидерите на популитската партия, каза, че референдумът показва, че "гражданите са тези, които управляват институциите", а не един човек като Ренци. Ди Майо заяви, че движението ще започне работа по свое правителство.

Италианският президент Серджо Матарела ще трябва да реши дали да приеме оставката на Ренци. Очаква се премиерът да бъде помолен да остане на поста, поне докато парламентът приеме проектобюджет, което се предвижда да стане този месец, и евентуално да ревизира изборния закон, преди да бъде определена дата за избори, посочва Асошиейтед прес.

Бепе Грило приветства заявлението на Ренци, че ще подаде оставка, и призова за незабавни предсрочни избори, отбелязва ТАСС.

"Сбогом, Ренци. Демокрацията победи, главният победител са италианците. Сега бързо гласуване. Новото изборно законодателство трябва да бъде прието за седмица", написа Грило в своя блог.

Всички опозиционни партии настояват за оставката на Ренци и искат предсрочни избори. Според наблюдатели обаче движението на Грило може да извлече най-голяма полза от оставката на Ренци. То е непримирима опозиция и се представя за алтернатива на традиционните партии, а според социологически проучвания е подкрепяно от поне 30 на сто от избирателите.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

10

Анонимен

преди 7 години

НАВСЯКЪДЕ ПАТРИОТАРИТЕ НАБИРАТ СКОРОСТ.

9

Анонимен

преди 7 години

И В БЪЛГАРИЯ ТРИ ЗВЕЗДИ МНОГО ИСКАТ ДА УПРАВЛЯВАТ.Сидеров, Каракачанов и Симеонов.

8

Do 5

преди 7 години

Идеята ти е отлична, но според мен 80% е малко. Трябва да е 98 % поне, имай предвид че тези се размножават много бързо а и при 20 % ще останат пакетирани в квартали, така че никаква интеграция няма да се получи.

fallback