Снимка: Reuters

Австрийците започнаха да гласуват на втория тур на президентските избори, на който ще избират между кандидата на крайната десница Норберт Хофер и либерала и бивш член на Зелената партия Александер ван дер Белен, предаде Франс прес.

Повечето изборни бюра бяха отворени в 7 часа местно време (8 ч. българско). Гласуването ще завърши в 17 ч., когато ще започнат да се появяват първите прогнозни резултати, пише БТА.

Резултатите ще бъдат огласени едва след преброяване на гласовете от вота по пощата, който се предпочита от много избиратели в Австрия и наклони везните в полза на Ван дер Белен на първия тур на 22 май. Първият тур обаче беше анулиран заради процедурни нарушения.

Право на глас имат около 6,4 милиона избиратели. Ако австрийците предпочетат Хофер от Партията на свободата пред независимия кандидат Ван дер Белен, Австрия ще стане първата държава в Европа с крайнодесен президент.

Вторият тур предизвиква голям медиен интерес и ще бъде отразяван от повече от 750 журналисти от цял свят - около 500 австрийски и 250 чуждестранни, съобщи австрийското вътрешно министерство, цитирано от ТАСС.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase