Матео Ренци. Снимка: БТА
fallback

Влиянието на отрицателен вот на наближаващия референдум в Италия може да бъде много по-сериозно за Европа, отколкото за Италия. Това сочат анализатори, които вярват, че зад него е част от същата сила, която лежеше зад Brexit и победата на Доналд Тръмп на изборите в САЩ, съобщава CNBC.

Италианските граждани ще гласуват конституционни реформи на 4 декември, като министър-председателят Матео Ренци залага политическото си бъдеще на това решение. Той заяви, че ще подаде оставка, ако цялостните промени на политическата система бъдат отхвърлени от страната.

32 социологически проучвания, публикувани от 11 различни агенции през последните 4 седмици, показват, че поддръжниците на отговора "не" водят, като броят им постоянно нараства, посочва Ройтерс.

Холгер Шмийдинг, главен икономист на Berenberg Bank, казва за CNBC в интервю по телефона, че рискът на референдума в Италия го превръща в дори по-голямо политическо събитие от Brexit.

"За мен това е най-големият политически риск за еврозоната тази година. Не толкова референдумът, колкото последващият риск“, каза той.

"Ако след отрицателен вот на референдума се стигне до предсрочни избори, в които партиите предложат референдум за излизане от еврозоната, то това е много по-голям проблем, ще има сериозни ефекти на зараза в цялата еврозона“, добавя той.

Не всичко за Ренци е загубено обаче, като се има предвид, че социологическите проучвания прогнозираха погрешно както резултатите от изборите в САЩ, така и вота около Brexit.

Целият анализ прочетете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

29

Анонимен

преди 7 години

Ренци па да не види нещо. Къде се мери и той с наш Боко?

28

nkavrakov

преди 7 години

Много ще се радвам да се разпадне ЕС.Заради изкуствения растеж който създава.Ако не бяха парите от ЕС в България отдавна положението щеше да е нетърпимо и хората щяха да изметат крадливите депутати.Сега растяща изкуствено икономика,цените на имотите изкуствено вдигнаха,банките пак се втурнаха кредити да раздават защото се печатат пари от ЕС .Трагедия.

27

socialen

преди 7 години

Референдумите са кошмар за Елита. Ако западноевропейската Олигархия позволи на немците, австрийците, холандците, испанците и прочие да гласуват, то ще има още Exit-и.Сега замазват очите очите някакъв незначителен, по никому неинтересуващи въпроси, за да се тупат по гърдите "видите ли, какви сме големи демократи като ви оставяме да гласувате (за глупости)".

fallback