Снимка: архив Reuters
fallback

Турция сама реши не да се приближава, а да се отдалечи от Европа. Това заяви европейският комисар Йоханес Хан при представянето на годишните доклади, с които се следи напредъкът на страните, които кандидатстват за членство в ЕС.
 
Според него мерките, предприети от властите след неуспешния опит за преврат от 15 юли, вече обхващат цялото турско общество, и не могат да се определят като защитни. Европейската комисия смята, че те дестабилизират страната.
 
В доклада се казва, че те имат въздействие „особено върху съдебната система, полицията, жандармерията, армията, държавните служители, местните власти, академичните среди, учители, адвокати, медиите и бизнес средите. Множество институции и частни компании са затворени, а техните активи, конфискувани или прехвърлени на публичните институции“.
 
Хан заяви, че има връщане назад от постигнатото във върховенството на закона, защитата на основните права, свободата на изразяване, икономическата реформа и промените в публичния сектор. Той добави, че отстъплението не е само последствие от промените в Турция през последните месеци, а се проследява през последните няколко години. С изключение на напредъка по визовите въпроси, Анкара почти не прави нищо за приемане на европейското законодателство, което е нейно задължение като кандидат за ЕС.
 
Комисар Хан обаче не обясни защо ЕС продължи да отваря преговорни глави с Турция – само през последната година преговорите по две нови бяха започнати.
 
Арестите на лидерите на кюрдите ще налеят бензин в конфликта между турската власт и най-голямото малцинство в страната, прогнозира Хан.
 
Ние признаваме трудната ситуация в Турция след опита за преврат и го заклеймихме веднага, както и направеното за приютяване на сирийските бежанци. Но дотук добрите новини свършват, посочи еврокомисарят.
 
Той съобщи, че след влизането в сила на сделката между ЕС и Турция за спирането на бежанците, броят на влизанията в ЕС през Гърция са намалели с 96%. От април до края на октомври 18 000 незаконни имигранти са пристигнали на егейските острови в сравнение със 700 000 за предходната година. 2217 сирийци от лагерите в Турция са преместени в Европа по силата на договореността за всеки върнат от Гърция, по един сириец да отива в ЕС. Брюксел е платил 700 млн. евро, от обещаните на Анкара 3 млрд. за бежанците.
 
В същото време, днес Европейската комисия съобщи, че има намаляване на приеманите в европейските държави бежанци от Гърция и Италия. В двете страни 44 000 души с готови документи, които чакат да бъдат разселени по договорените квоти във вътрешността на ЕС. През октомври обаче са прехвърлени само 1212. Причината е че правителствата в държавите членки обявяват по-малко места за прием. България обаче е сред страните, приели нови бежанци – 7 души от Гърция, с което пристигналите по европейските квоти у нас стават общо 29. София е обявила готовност да вземе още 400 души от Гърция и от Италия.
 
В докладите за разширяването за 2016 г. Европейската комисия намира, че нито една държава не е готова за членство. Сериозен напредък се констатира само в Сърбия, както по отношение на отварянето на нови преговорни глави, така и по уреждане на споровете с Косово. Белград получава комплименти и за справянето си с миграцията и за ролята си на Балканите.
 
Македония получи седма по ред препоръка за започване на преговори за членство. Тя обаче е обвързана с честното провеждане на изборите. Засега Брюксел констатира, че политическата криза в страната не е преодоляна.
 
Босна и Херцеговина, Косово, Албания и Черна гора имат още много работа, свързана с върховенството на закона, социално-икономическите и административни реформи, борбата с корупцията и отношенията със съседите.
 
Годишните доклади по разширяването служат като препоръка към страните членки, които решават дали да поканят някоя от държавите кандидати да влязат в ЕС.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

21

Анонимен

преди 7 години

Сведения за Крумовите закони се срещат във византийската енциклопедия Свидас от 10 век-книга, изготвена от Требоний VI век., съдържаща епитимийни наказания, налагани през първи век от н.е. в Рим.Трябва да се отбележи фактът, че за пръв път е направен опит да се въведе единен правов ред в страната. Тези закони трябва да уеднаквят правата на ''славяните'' и ''българите'' в държавата и да премахнат обичайно-правните норми по места.

20

НЕ ЛЪЖЕТЕ НАРОДА!

преди 7 години

РАДЕВ --ЗНАЕ НЕМСКИ И АНГЛИЙСКИ --КОЛКОТО БАРЕКОВ!ДАЙТЕ МУ ВЕСТНИК В ЕФИР---ДА ПРОЧЕТЕ НЕЩО И ДА ГО ПРЕВЕДЕ!ИЗПРОБВАЙТЕ ГО --КАКТО ИЗПРОБВАХА МИТЬО ПИЩОВА НА ТЕСТА!!НАЛИ СА РАВНОПОСТАВЕНИ???????????????????????????????????????

19

Анонимен

преди 7 години

Брюксел избра сама да се отдалечи от Европа

fallback