Снимка: БТА
fallback

Когато ПЕГИДА стартира през октомври 2014 г., едва няколкостотин души се явиха на протест срещу "ислямизацията на Запада". Броят им нарасна до хиляди през миналата година. Той е намалял сега, когато организацията наближава своята втора годишнина, но ПЕГИДА е още тук, пише ДПА.

Опонентите на ПЕГИДА често я вадеха от сметките през двете години от 2014-а насам. Но антиислямисткото движение отказа да умре, въпреки че ежеседмичните протести в понеделник вече не събират по 25 хиляди участници, както преди.

"Дрезден сочи пътя напред" е отдавна любим лозунг на движението, разпространило се бързо из други центрове в Германия и привлякло подкрепата на крайнодесни движения в Европа след първата си бурна проява на сцената. Този източен германски град е главното място на действие на ПЕГИДА. На седмичните й прояви идват между 2000 и 3000 "патриоти", докато в други градове протестите на подобни "загрижени граждани" замряха.

През 1989 г. демонстрантите издигнаха лозунга "Ние сме народът" в мирното движение за сваляне на комунистическото правителство с подобни масови протести.

Членовете на ПЕГИДА смятат, че продължават тази традиция. Сега обаче мишената е "диктатурата на Меркел", възприемана като разрушителна за народа на Германия заради миграционната си политика. "Ако не обичаш Германия, трябва да напуснеш Германия", казват те. Но пропускат като несъществен факта, че техният основател и председател Луц Бахман е осъден за няколко дребни престъпления и самият той е напуснал Германия, по думите му, "за да изкарва прехраната си" в Тенерифе.

Бахман все по-рядко се появява на митингите на ПЕГИДА, долитайки със слънчев загар да говори срещу бежанците, които не стоят в родните си страни да се сражават.

"Не ме питайте за стреса да седиш 10 часа седмично в самолет, за да бъдеш тук и после да с върнеш на работа", казва 43-годишният лидер. Но той е горд с постижението си. "С ПЕГИДА ние създадохме най-голямото движение на гражданското общество в Европа", казва той и мнозина последователи на "ПЕГИДА се съгласяват.

Бахман преживя две големи разцепления в движението - първото през януари 2015 г., когато говорителката на ПЕГИДА Катрин Йортел подаде оставка след обидни забележки на Бахман към мигрантите във Facebook, съпътствани от публикуване на негова снимка, дегизиран като Хитлер. На първа инстанция той бе признат за виновен в подбудителство, въпреки че фотографията се оказа фалшификат. Следващият месец се подновява съдебната процедура срещу него.

После имаше непристойна битка чрез размяна на обвинения в злоупотреби с Татяна Фестерлинг, кандидатирала се миналата година за кмет на Дрезден от листата на ПЕГИДА. "Хората идват, стават публични личности чрез ПЕГИДА и след това полудяват и си мислят, че могат да правят всичко по-добре. После се отцепват", каза Бахман на митинга в края на миналия месец, когато с акламация беше потвърден като глава на организацията. "Но ние още сме тук, успешни и всяващи страх у властта", продължи той.

Интересът на медиите към ПЕГИДА е намалял, макар че някои събития преди Деня на обединението на Германия по-рано този месец привлякоха внимание. Към канцлера Ангела Меркел и президента Йоахим Гаук бяха отправени викове "предатели", докато си тръгваха след литургията в прочутата "Фрауенкирхе".

Бахман е намеквал за създаването на национална политическа партия и се умилква на "Алтернатива за Германия" - партията, която сега бележи големи изборни успехи и стряска Християндемократическия съюз (ХДС) на Меркел. Въпреки че отношенията между Бахман и лидерката на Алтернативата Фрауке Петри са лоши, той се опитва да установи връзка с други от ръководството й. "Откак установихме добри контакти с някои групи от "Алтернатива за Германия" на регионално ниво, страхът в Берлин нараства", казва той.

Страхът е онова, което подхранва ПЕГИДА - страхът, който привържениците на движението изпитват към чужденците, възприемани като престъпници и изнасилвачи, които ще отнемат всичко "от нас, немците". Главното опасение остава ислямът, което се внушава и от официалното име на ПЕГИДА (Patriotische Europaer gegen die Islamisierung des Abendlandes - Патриотични европейци срещу ислямизацията на Запада).

За честването на рождения си ден ПЕГИДА е поканила приятели от цяла Германия и чужбина, сред които Томи Робинсън от Английската лига за отбрана, крайнодясно улично протестно движение. Но и мнозина опоненти на ПЕГИДА са се самопоканили, което гарантира, че празненствата за двегодишнината няма да преминат незабелязано. Има и голяма полицейско присъствие за поддържането на реда, тъй като миналата година проявата бе последвана от улично насилие.

Община Дрезден планира свое събитие, с което кметът Дирк Хилберт цели да покаже, че "Дрезден е цветущ и космополитен град". Двете прояви се разминаха. Хилберт бе планирал своята за днес, деня на традиционните манифестации на ПЕГИДА, но движението измести празника си вчера, защото не успя да си осигури предпочитаното място - Театралния площад срещу сградата на Дрезденската опера, който вече бе заявен за контрадемонстрация. 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

11

Анонимен

преди 7 години

Не знам Пегида какво ще направи - най-новото, което излезе е, че Мути вкарва в пандиза ако пишеш във фейсбук против новите й "гости". Аз също живея в Германия - на два пъти съм била нападана от "инженерите" и "лекарите", които тази жена вкара насилствено в страната си. Немците вече наистина не излизат по тъмно, а само плюят из нета - тя мама и това им право ще отнеме като почне я да ги глобява, я да ги затваря.

10

Българин от Германия

преди 7 години

8500 привърженици на ПЕГИДА излязоха на митинга в неделя, само около 400 зеленолеви наивници им бяха опонентите. Пегида и АЛТЕРНАТИВА ЗА ГЕРМАНИЯ ще растат, докато РЕЖИМА на Меркел води хората за носа и продължава с Геноцида срещу собствения си народ.

9

Анонимен

преди 7 години

7 - Е, това си е пропаганда, нали знаеш. Капан за наивници.

fallback