Снимка: БТА
fallback

Германия смята, че Шенген може да продължи да съществува, само ако ЕС има обща политика за убежище и миграция. Подобно изявление е било направено по време на заседанието на външните и европейски министри в Брюксел днес. За това съобщи вицепремиерът Меглена Кунева, която представляваше България на срещата.

Шест шенгенски държави, включително Германия и Франция, въведоха проверки по границите си заради миграционната вълна и терористичните атентати, временно суспендирайки свободното преминаване на границите. Еврокомисията се надява да възстанови свободното движение в шенгенската зона до края на годината, като го замени със строги проверки при влизане и излизане, включително и на европейските граждани.

Европейската комисия предложи през март общи стандарти за прием на бежанци и за даване на убежище, заедно със система на постоянни квоти за преразпределянето им от държави, които са обект на засилен имиграционен натиск към вътрешността.

Предложението обаче е блокирано в Съвета, където държавите от Вишеградската група му се противопоставят, Словакия го съди, а Унгария организира референдум срещу постоянните квоти.

Вместо обща система, Полша, Чехия, Унгария и Словакия предлагат "гъвкава солидарност", според която страните помагат кой с каквото може, но без задължителни предусловия.

Европейската комисия отказва да оттегли предложението си, като ще се опита да му даде още един шанс на срещата на върха на ЕС през октомври.

Oще по темата

Европейските лидери ще обсъдят и търговското споразумение с Канада - СЕТА, както и преговорите по аналогично споразумение със САЩ - ТПТИ. ЕС разчита да подпише споразумението с Канада през октомври, след което то трябва да бъде ратифицирано от националните парламенти във всички държави членки.

Вицепремиерът Меглена Кунева заяви, че правителството няма да бърза да внесе проектозакона за ратификация, преди да е наясно с настроенията към СЕТА в Народното събрание. Кабинетът "Борисов" смята да изчака срещата на евролидерите на 23 октомври преди да реши каква тактика ще поддържа по отношение на ратификацията.

София обвързва подкрепата си с облекчаване на визовия режим с Канада. България и Румъния са единствените еврочленки, чиито граждани се нуждаят от визи за Канада. Кунева днес е потвърдила позицията, заявявайки, че за София е "въпрос на равно третиране" да получи яснота кога визите ще бъдат премахнати.
"СЕТА е важно и добре балансирано споразумение. Надяваме се, че то ще бъде подписано през октомври", коментира държавният секретар за външните работи на Словакия Иван Корчок, чиято страна председателства ЕС в момента.

Меглена Кунева е подновила българското искане да бъдем приети в Шенген. Тя посочи, че от влизането си в ЕС през 2007 г. България не се е присъединила към нито една европейска политика и в този смисъл членството в зоната за свободно движение ще бъде добър знак.

Миграцията ще бъде акцент на срещата на европейските лидери след месец в Брюксел, заедно с търговските споразумения със САЩ и с Канада, както и отношенията на ЕС с Русия.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

89

Да излезем от

преди 7 години

НАТО ! NOW !!!

88

Да се присъединим

преди 7 години

към ВИШЕГРАД ! Веднага !

87

Стар набор от Сливен

преди 7 години

Никаква толерантност и евроатлантически неценности ! Да отиваме да пазим границата, както сме учили преди 30 години в БНА ! Само там е спасението. Да си спомним за КЛЕТВАТА си в Българската Народна Армия !!!

fallback