Снимка: архив Reuters

Последните резултати от вчерашните знакови гласувания в Берлин и в Русия показват, че партията на Ангела Меркел бележи срив, а тази на Владимир Путин е в подем.

По данни на Централната избирателна комисия в Русия след обработка на 50 процента от протоколите по партийни списъци "Единна Русия" печели 53,54 процента от гласовете, което й осигурява най-малко 135 места в долната камара на руския парламент. Освен това според частични резултати кандидатите на партията водят в 203 от 225 едномандатни района.

Още по темата
Сумарно това дава на "Единна Русия" над 330 депутатски мандата, което е повече от две трети от състава на 450-членната Държавна дума.

Резултатите показват, че управляващата партия "Единна Русия" може съществено да засили позициите си в Държавната дума след парламентарните избори. ОСвен това тя е на път да постигне и конституционно мнозинство, получавайки над две трети от депутатските мандати, предаде ТАСС, цитирана от БТА.

Според оповестените данни Комунистическата партия на Руската федерация печели 14 процента от гласовете, следвана от Либерално-демократическата партия на Русия с 13,90 процента и партията "Справедлива Русия" с 6,20 процента.

Останалите партии, участвали в изборите не влизат в Държавната дума, тъй като не са прескочили 5-процентовата бариера.

В досегашния състав на долната камара на парламента "Единна Русия" имаше 238 депутати. За последно партията имаше конституционно мнозинство в периода 2007-2011 г., когато разполагаше с 315 места в Държавната дума.

По данни на ЦИК след обработка на 50 процента от протоколите избирателната активност е била 47,55 процента.

Руският президент Владимир Путин приветства победата, предадоха Ройтерс и ТАСС.

"Вече можем с увереност да кажем, че партията постигна много добър резултат: тя победи", заяви Путин пред партийни активисти в щаба на "Единна Русия" редом до министър-председателя и лидер на партията Дмитрий Медведев.

Според Путин руснаците са гласували за политическа стабилност.

"Положението не е лесно, хората го усещат. Те искат и се надяват, че политическата ситуация би трябвало да бъде стабилна, каза той. По думите на президента въпреки мнението на скептиците "Единна Русия" работи по възможност максимално ефективно.

"Хората виждат, че представителите на "Единна Русия", водещата политическа сила, наистина се стараят за хората, може би невинаги всичко се получава, но работят искрено и достатъчно ефективно, доколкото е възможно", каза той.

"Наистина, хората проявиха гражданска позиция. Тя се състои и в избирателната активност, която не е най-голямата от това, което сме виждали при предишни изборни кампании, но е висока", заяви още той.

В същото време в Берлин Ангела Меркел бележи един от най-ниските резултати на партията си.

ХДС остават втората по сила партия в провинцията, но вероятността отново да са в управляваща коалиция не е голяма.

Нито една партия няма достатъчно гласове, за да състави сама правителство. За това не стига и съюз от две партии, така че ще се върви към тройна коалиция. ГСДП спечелиха 21 процента от гласовете, ХДС – 17,5%, зелените и левицата са с почти равен брой гласове – по 16,5%., информира “24 часа“.

Големият победител за пореден път са крайнодесните популисти от „Алтернатива за Германия“. За тях са гласували и избирателите, предпочели да дадат вота си с писмо. След преброяване на писмата резултатът за "Алтернатива за Германия" се качи от 11% на 13%, според някои прогнози те ще достигнат дори 17% от гласовете.

ХДС е загубила свои привърженици и към либералите, които явно се превръщат в алтернатива на десните популисти и на консерваторите на Меркел.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase