Войници от либийската армия показват оръжие, което са заловили от доставчици на ИДСнимка: Reuters
fallback

Европейските кораби ще се включат в търсенето и конфискуването на оръжие за "Ислямска държава" и други терористични групи, което се прекарва през Средиземно море и им се доставя в Либия. Това решиха посланиците на страните членки в Брюксел.

Със задачата е натоварена морската операция "София", която досега се занимаваше със спасяване на имигранти в Средиземно море и със залавянето на трафикантите, които ги превозват до Европа.

Сега корабите на "София" получиха право да се включат и в прилагането на оръжейното ембарго, наложено от Съвета за сигурност на ООН, като ще могат да преследват и залавят съдове, пренасящи нелегално оръжие за терористите в открито море, в непосредствена близост до либийския бряг.
Либия е една от базите на различни терористични групировки и африкански фортпост на "Ислямска държава".

Освен прихващане на оръжие, "София" ще започне да обучава либийците да изградят собствена брегова охрана, която да се заеме с прихващането на трафикантите на хора и да намали потока на имигранти, поемащи от либийския бряг към Италия.

За първите седем месеца на годината над 95 000 души са пристигнали нелегално в Италия по море, основно от Либия. Само през юли прекосяванията са 25 300, увеличение с 12%. По данни на европейската брегова агенция Фронтекс, август ще бъде рекорден. 6500 души бяха извадени от морето само през последния уикенд.

Операция "София" започна през юни 2015 г. със задача да залавя и конфискува плавателни съдове на трафиканти и да спасява хора в морето. От тогава на италианските съдебни власти са предадени 87 трафиканти и 255 лодки. 22 000 души са спасени в открито море.

С военни кораби в морската операция са се включили: Италия, Белгия, Франция, Германия, Португалия, и Испания, Великобритания и Словения. България участва в нея с един експерт.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

7

Капитана

преди 7 години

Бължария участвала с 1 човек - ако не е командващият, значи не участваме с нищо

6

Кирил Софийски

преди 7 години

Защо се правят на ударени! В Либия щели да дебнат! Що не дебнат в Йордания или Саудитска арабия ?!?!

5

ехее

преди 7 години

Брех,тез брюкселски зелки май ще успеят да направят европейска армия.Като се има предвид че ЕС е най силната икономика в света,с две ядрени държави в нея,ОК,още не е напуснало съюза,представям си каква армия ще има.Това Русия и САЩ няма да го допуснат освен ако някой не забие клин по между им.Голямата игра не е свършила,тепърва започва.

fallback